Dodal, že podle předpokladů nemocnice se zde během roku vystřídá na čtyři sta padesát pacientů. Nové oddělení je součástí druhé etapy rozsáhlé modernizace nemocnice a přišlo na třicet milionů korun. „Onkologie vystřídala jedno z dětských oddělení proto, že dříve fungovala dvě dětská oddělení. Nyní již nejsou potřeba, protože se zlepšila lékařská péče i prevence,“ dodal Jajtner.

Nemocnice ve Znojmě.
Část staré nemocnice ve Znojmě je nově kulturní památkou

Podstatnou část nákladné rekonstrukce platila nemocnice. „Deset milionů zaplatil kraj, zbytek pak putoval z fondu investic organizace,“ sdělila mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Modernizací od roku 2010 postupně procházejí všechny části nemocnice a veškeré práce mají podle původních předpokladů přijít na dvě miliardy korun. „Rádi bychom v rekonstrukci pokračovali, nyní bude záležet na zřizovateli, jakou strategii v oblasti zdravotnictví zvolí,“ doplnil Jajtner.

V plánu je ještě modernizace urgentního příjmu, ambulancí, rekonstrukce budovy u parkoviště a vyřešení točny pro autobusy. Navíc je ještě nutné přestěhovat do „nové“ nemocnice infekční oddělení, které sídlí ve staré nemocnici.

Ruční granát. Ilustrační foto.
Při výlovu rybníka našel granát z druhé světové války. Odnesl si ho domů

Nyní se objevil vážný zájemce o koupi areálu staré nemocnice a nabídl kraji necelých čtyřicet milionů korun. „Jsem ráda, že se nám podařilo v krátké době najít nového kupce,“ řekla náměstkyně hejtmana pro majetek Taťána Malá. Předchozí vážný zájemce totiž od svého záměru nakonec ustoupil.