Navíc se má postupně opět ochlazovat, například v noci na čtvrtek mohou Jihomoravané zažít teploty až kolem minus osmnácti stupňů. „V zimách za posledních pětapadesát let klesly teploty pod nulu průměrně asi sto devět dnů," popsal klimatolog Filip Chuchma. Tuto zimu v prosinci a lednu už takových dní bylo jednačtyřicet.

Čtěte také: Mrazům v Brně podlehl muž. Tělo leželo v opuštěném drážním areálu

14 dnů v lednu sněžilo na některých místech jižní Moravy.

Kromě mrazů zima přinesla i sněhovou nadílku. Podle klimatologů na některých místech jižní Moravy v lednu sněžilo už i čtrnáct dnů, množství sněhové nadílky se ale liší. „V Lednici na Břeclavsku v lednu zatím ještě nesněžilo," poznamenala klimatoložka Knozová.

Sníh ale před několika dny překvapil Brňany. Husté sněžení se ve městě objevilo v noci na čtvrtek minulý týden. „Brno pod bohatou sněhovou nadílkou jsem tady ještě neviděla. Dokonce jsme s kamarády o víkendu vyrazili na běžky," poznamenala Pavla Nešporová, která v Brně bydlí pět let. Od začátku prosince v Brně sněžilo už dvacet dní.

V následujících dnech navíc meteorologové varují Jihomoravany před sněhovými jazyky. „Ve středu a ve čtvrtek se na východě Moravy rozfouká severovýchodní vítr, takže v místech, kde je nyní sníh, se mohou tvořit sněhové jazyky. Týká se to zejména kopců na Vyškovsku a Hodonínsku," poznamenal meteorolog Peter Hruška.

Ve středu bude přes den až minus pět stupňů.