V roce 2015 podle posledních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky na jižní Moravě hospitalizovali kvůli nemocem oběhové soustavy necelých třiatřicet tisíc lidí. Jejich průměrný věk byl přes sedmdesát let. Jedna z těchto nemocí, mrtvice, ale potkává i mladé lidi. „Čím je člověk starší, tím je ohroženější. Nemoc se ale nevyhýbá ani dětem,“ podotkl vedoucí Komplexního cerebrovaskulárního centra Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Robert Mikulík. Loni tam léčili 507 lidí s mrtvicí. Letos je to zatím 286.

Důležité je včas zpozorovat první příznaky. „Patří mezi ně třeba oslabení jedné či obou končetin, necitlivost nebo porucha řeči,“ zmínil Mikulík.

Ilustrační foto.
Nehody v kraji? Nejvíc za devět let

Mozkový infarkt∙ Cévní mozková příhoda nebo také mrtvice je stav poškození mozku kvůli poruše mozkového krevního oběhu.
∙ Mezi příznaky patří oslabení končetin, necitlivost nebo porucha řeči.
∙ Vyžaduje urychlenou lékařskou pomoc.

Podle lékařky Ivany Kolínkové je nutné při známkách mrtvice ihned volat záchrannou službu. „Lidé často čekají, jestli to do rána nepřejde. Záleží ale na každé minutě,“ upozornila.

Riziko mrtvice podle některých vědců zvyšuje i znečištěné ovzduší. „Kvůli dokonalejšímu spalování jsou částečky polétavého prachu menší. Mohou tak snadněji proniknout do plic a krve a způsobit infarkt či mrtvici,“ uvedla Hana Chalupská ze sdružení Dejchej Brno. 

V Brně množství poletujícího prachu přitom překračuje povolené limity. „Řešení může být naplánovat si větrání, ale i venkovní aktivity na dobu, kdy není dopravní zatížení tak silné a v ovzduší je co nejméně částic,“ sdělila Chalupská. Prevencí před mrtvicí je hlavně zdravý životní styl. „Je také třeba se vyvarovat dlouhodobému kouření a stresu. Nebezpečný je vysoký krevní tlak a zvýšená hladina cholesterolu,“ popsala Kolínková. Když už si podle ní někdo mrtvicí projde, vhodný je pravidelný pohyb a kontroly u lékaře.

Přepadení zastavárny v brněnské Štefánikově ulici zachytila bezpečnostní kamera.
VIDEO: Na prodavačku v zastavárně mířil zbraní. Lupiče hledá policie

NEUROLOG Z NEMOCNICE U SVATÉ ANNY V BRNĚ ROBERT MIKULÍK ŘÍKÁ:

Mrtvice hrozí lidem i při venčení psa  

Brno /ROZHOVOR/ – Cévní mozkovou příhodu neboli mrtvici lze úspěšně léčit. Pokud lidé včas rozpoznají její první příznaky a zavolají pomoc. „Každou minutu při ní pacientovi odumírají dva miliony mozkových buněk,“ upozorňuje neurolog Robert Mikulík z brněnského Mezinárodního centra klinického výzkumu při Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.

Které skupiny lidí jsou cévní mozkovou příhodou ohrožené nejvíce?
Cévní mozková příhoda je druhá nejčastější příčina úmrtí, přičemž hlavním rizikovým faktorem je věk. Čím je člověk starší, tím má větší pravděpodobnost, že ji dostane. Relativně časté je tedy toto onemocnění u důchodců. Na druhou stranu jí ale mohou onemocnět i děti či mladí dospělí, lidé jakéhokoliv věku. V České republice to mohou být stovky dětí a ještě více mladých dospělých či pracujících. 

Jaká je pravděpodobnost, že dostane mrtvici zdravý člověk?
U zdravých lidí je malá, řekněme jedno procento. Jedná se ale o přibližně podobnou pravděpodobnost, jako že si zlomíte nohu. Může se to stát komukoliv. 

Lev Lolek je novou atrakcí brněnské zoo.
Brněnská zoo spustila online přenos ze lví ubikace