V Mikulově se tento pátek dočkají volného vstupu do tamního zámku i do synagogy, Hodonínští zase mohou navštívit expozici 10 let existence Muzea naftového dobývání a geologie. Program Znojemské muzejní noci představili pracovníci Jihomoravského muzea ve Znojmě. Akce začne v pátek úderem 19. hodiny, a to na hradě, v minoritském klášteře, v Domě umění a na nádvoří muzea.

Letošní noc se tam ponese v duchu hesla Znojmo, město králů. Každý objekt muzea pak zaštítí významná historická osobnost našich dějin. „V minoritském klášteře to bude Přemysl Otakar II., v Domě umění převezme žezlo Ferdinand II. Habsburský. Na znojemském hradě pak složíme poklonu největšímu z českých králů, Karlu IV.," přiblížil Ivo Žák z muzea.

Na hradě pak budou moci lidé vidět aktuální výstavu replik korunovačních klenotů České korunovační klenoty na dosah. „Právě kvůli nim se na muzejní noc vydáme. Děti chtějí klenoty vidět," řekl například Martin Vybíral, který se muzejní noci zúčastní s rodinou vůbec poprvé.

Putování mezi historickými objekty zpestří lidem ve Znojmě hudební a divadelní představení. „V rámci letošní muzejní noci zahraje na znojemském hradě naše klarinetové kvarteto, které nedávno skončilo na prvním místě celorepublikové soutěže základních uměleckých škol," pozval učitel klarinetové třídy znojemské základní umělecké školy Karel Fojtík.

K degustaci bude ve všech objektech připravena ochutnávka vín.