Taroky. Této karetní hře fandí na Blanensku čím dál víc lidí. Nových turnajů přibývá. Hráči dokonce zakládají miniškolu v Kunštátě. Tam zasvětí do takzvané „hry mozků“ dvanácti- až patnáctileté děti.

Například příští sobotu budou vykládat karty hráči v Petrově. Tamní turnaj patří mezi nejnovější v regionu. „Tarokový turnaj jsem pořádal loni v Petrově poprvé. Přestože se ve stejný den hrál turnaj ještě v Líšni, přijelo osmačtyřicet lidí, což je slušný počet. Ti pak chtěli, ať uspořádám ještě druhý ročník,“ uvedl Jan Jílek. Ten na pozvánce upozorňuje, že druhého petrovského klání se může účastnit maximálně sto lidí. Vítěz získá keramický pohár.

Tuto zimu se na Blanensku objevila spousta nových turnajů a menších klání. Potvrdil to jeden z pořadatelů už zavedeného Grand Prix Povodí Svitavy a Křetínky Josef Bláha z Rudky. „Grand Prix se hraje čtyřikrát do roka. Letos máme za sebou turnaje v Rudce a Velkých Opatovicích, zbývají ještě v Letovicích a Blansku. Vzniká ale spousta dalších turnajů. Taroky se vždy hrají přes zimu a na podzim. Holdují jim totiž spíš lidé na vesnicích a ti mají v létě spoustu práce na polích a podobně,“ vysvětlil Bláha. Taroky se podle něj vždy váží k nějakému hostinci. V Rudce se hráči scházejí v hotelu. Protože klání trvá dlouhé hodiny, je potřeba zařídit karbaníkům občerstvení.

Škola taroku

Tarokáři na Blanensku chtějí založit školu a karetní hru zachovat po další generace. „Věkový průměr tarokářů je šedesát let. Zakládáme tedy miniškolu taroku v Kunštátě. Tam naučíme karetní hře dvanácti- až patnáctileté děti. Samozřejmě se přitom nebudeme scházet v hospodě,“ nastínil Bláha a upozornil, že mladé lidi láká víc poker. V této hře však jde na rozdíl od taroků o peníze a hráči při ní blafují.

Při tarokách lidé peníze obvykle nevyhrají ani neprohrají. V Grand Prix si totiž předávají žetony. „Hráči dají akorát třeba padesátikorunový vklad do jedné hry. Ten se jim ale ve hře vrátí,“ dodal Bláha.

Víc jak třicet let hraje taroky Michal Král z Blanska. Pravidla hry zná od babičky. „Z počátku jsem hrál třeba o knoflíky a sirky. Pak jsme se študáky mastili karty o desetníky a postupem času o korunu. S kamarády se scházíme nad kartami i teď, a to každou neděli. Taroky nás baví, protože je tam víc možností o co hrát. Střídáme tak taroky, taročky, trul, valat či sólo,“ popsal Král. Hra má čtyři kola a sedí při ní u stolu čtyři hráči. Ti se kolikrát nechají hrou úplně strhnout. „Vyčítají druhému, že měl dát malého nebo naopak velkého taroka, občas lítají i popelníky,“ líčil Král.

Podle něj jsou taroky hra mozků. Dříve se při ní scházeli farář, kostelník, starosta či učitel, kteří patřili mezi inteligenci na vesnicích. „Taroky vznikly z vykládacích karet taroty, u kterých si hráči vymýšleli. U taroků pak ale záleželo na tom, kolik jich hráč dostane a jak s nimi hraje,“ řekl Král s tím, že taroky začali lidé hrát zhruba už ve třináctém století.

Taroky lákají také ženy. Jeden z turnajů Grand Prix na Blanensku dokonce vyhrála osmasedmdesáti­letá dáma.

Turnaje mají výhodu i pro hostince, kde hráči hrají. „I když na turnajích moc nevyděláme, je to pro nás reklama,“ míní majitel blanenské Punkvy, kam tarokáři často míří, Štefan Popelka.

Karetní turnaje jsou podle zákona v pořádku. Tvrdí to Magdalena Vašinková z brněnské advokátní kanceláře Tomáše Rašovského. „Hraní karet je hazard, zákon mu ale dává volnost. Karty nepatří mezi výherní automaty ani pod loterie či sázky. Výhry a prohry v kartách nejsou ani soudně vymahatelné,“ sdělila právnička.