„Kraji financování stavby umožní úvěr otevřený u Evropské investiční banky (EIB). Zároveň se však nevzdáváme možnosti, že by na práce přispěl také stát,“ řekl agentuře ČTK náměstek hejtmana Stanislav Juránek.

Ještě nedávno přitom hejtman Michal Hašek další zadlužování kraje odmítl. „Nebudeme zvyšovat úvěrovou zátěž ani kraje, ani nemocnice. Vypíšeme otevřenou soutěž a už jen tím reálnou cenu zakázky snížíme,“ řekl počátkem března po jednání přímo v nemocnici hejtman Hašek s odkazem na tendry v oblasti silničních staveb, kde kraj loni z rozpočtované miliardy díky soupeření firem v otevřených tendrech ušetřil tři sta padesát milionů.

Podle Juránka má znojemská nemocnice nadregionální význam. Její onkologii využívají také lidé z Vysočiny a v budoucnu by se tam mohli léčit také Rakušané.  Znojemskou nemocnici podle Juránka nelze postavit na roveň dalším bývalým okresním nemocnicím. „Je to velká nemocnice mezi Brnem a Vídní,“ zdůraznil Juránek.

Tři čtvrtě miliardy

Na dokončení jejího novějšího areálu je potřeba celkem tři čtvrtě miliardy. Juránek věří tomu, že posledních potřebných asi tři sta milionů korun se v krajském rozpočtu nebo jiných zdrojích najde.

Vedení nemocnice má připravené dvě etapy dostavby a modernizace nové nemocnice. „Pro tu první už máme hotový projekt a je připravená ke stavbě. Půjde o stěhování zásadních oddělení,  jako je ARO, opravu centrálního operačního traktu a stavbu nové psychiatrie. Tím se uvolní i místo pro přesun rehabilitačního oddělení. Rozpočtovaná hodnota prací dosahuje čtyř set osmdesáti milionů korun. Tato etapa nám umožní z Vídeňské ulice odstěhovat osmdesát procent oddělení,“ sdělil již dříve ředitel nemocnice Miroslav Kavka.

Pokud kraj vypíše výběrové řízení, mohli by se dělníci v nemocnici pustit do práce na podzim. „Výhodou je, že všechny čtyři dílčí části projektu jsou na sobě nezávislé a lze je rozběhnout současně. Práce by tak mohly skončit na sklonku příštího roku,“ odhadoval ředitel.
Vedení nemocnice žádalo o peníze na dostavbu také ministerstvo zdravotnictví. Tam však kvůli škrtům v rozpočtu neuspělo.

„Z hlediska evropských fondů nemocnice ve Znojmě není způsobilým příjemcem žádného dotačního titulu, který je ve správě ministerstva zdravotnictví.  Potřeby této krajské nemocnice by ve vztahu k evropským dotacím měly být saturovány zvláště prostřednictvím Regionálního operačního programu Jihovýchod (ROP),“ sdělil ředitel odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Podle něj vynaložilo ministerstvo na rekonstrukci a dostavbu nemocnice v uplynulých letech téměř čtyři sta milionů korun.