Meteorologové smogovou situaci vyhlašují v případě, že alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr polétavého prachu hranici 100 mikrogramů na metr krychlový a ve 24hodinovém výhledu se nepředpokládá pokles.

Překročení hranice zaznamenali meteorologové na několika místech v Brně, a to například na Zvonařce, v Tuřanech, u Dětské nemocnice nebo na Úvoze, ale i na dalších stanicích. Na Zvonařce byla v sobotu ráno hodnota přes 145 mikrogramů na metr krychlový, v Tuřanech 137 mikrogramů na metr krychlový.

Vyšší hodnoty vykazují i další stanice v kraji. Ve Znojmě je 114 mikrogramů na metr krychlový, v Hodoníně 107 mikrogramů na metr krychlový a hranici 100 mikrogramů na metr krychlový překročil polétavý prach v sobotu ráno i v Mikulově.

Při zhoršení rozptylových podmínek by lidé měli snížit fyzickou námahu venku a jen krátce větrat. "Vyhlášení smogové situace je upozornění na dlouhodobější překročení hranic koncentrace polétavého prachu, aby lidé věděli, že ovzduší není úplně v pořádku. Kdo je na to citlivý, neměl by se zbytečně přepínat," uvedl Robert Skeřil z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Děti, nemocní a starší lidé by měli omezit pobyt venku. Vzhledem k tomu, že se na zvýšených hodnotách významně podílí emise z automobilů, řidiči by měli zvážit, zda je nutná jejich jízda.

Podle webu meteorologů platí v sobotu ráno smogová situace i v Plzeňském, Moravskoslezském, Zlínském a Ústeckém kraji.

V dalších krajích jako například v Olomouckém, Pardubickém, Královéhradeckém nebo Středočeském platí stav regulace, což je ještě o stupeň horší než smogová situace. Vyhlašuje se v místech, kde se překročí hranice polétavého prachu 150 mikrogramů na metr krychlový. Podle Skeřila musí v takové situaci například některé podniky dělat opatření, aby se situace dále nezhoršovala.