Mluvčí podniku Gabriela Tomíčková jako důvod uvedla dotok vody z horní části povodí, kde byl už v sobotu na některých místech v Olomouckém a Zlínském kraji stav bdělosti a pohotovosti. Hladiny řek v Jihomoravském kraji se zřejmě ještě mírně zvednou. Podle Tomíčkové se však obecně situace uklidnila díky ochlazení.

V noci se nevyskytovaly v povodí Moravy a Dyje významnější srážky. „Meteorologové je neočekávají ani v neděli," poznamenala Tomíčková. Vlivem ochlazení se zpomalilo tání sněhu, které problémy způsobilo. „Průtoky v horních částech toků, kde byly v sobotu povodňové stupně aktivity, by měly klesat. Ve středních a dolních tocích se však dá očekávat ještě mírný nárůst průtoků vlivem dotoku vody z horních částí," zdůraznila Tomíčková s tím, že nic zásadního by ale nemělo nastat.

Hladina klesá i na řece Moravě v Moravičanech na Šumpersku, kde byla situace nejvážnější a nadále tam trvá druhý stupeň povodňové aktivity. Mimo povodňové stupně klesly hladiny řek ve Zlínském kraji.

Pro případ nutnosti jsou volné veškeré retenční prostory ve vodních nádržích, které mají případný přebytek vody na určitou dobu zadržet. „Na nádržích v Nových Mlýnech na Břeclavsku preventivně uvolňujeme také část zásobovacího prostoru," doplnila Tomíčková.