VYBERTE SI REGION

Na výlet do Punkevních jeskyní? Svačinu s sebou!

Moravský kras – Žasnout nad krásou krápníků, svézt se na lodičce po podzemní říčce Punkvě, prohlédnout si propast Macocha. To jsou hlavní důvody, proč každoročně Punkevní jeskyně v Moravském krasu navštíví kolem dvou set tisíc turistů. Od loňského podzimu do podzemí vstupují přes moderní budovu za téměř padesát milionů korun. Když jim ale vyhládne, mají smůlu. U jeskyní není možné koupit si nic k jídlu.

15.4.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Andrea Šrámková

Hodně to překvapuje například Kateřinu Kopkovou z Blanska. „Občas tam jezdím, je to špatné, že tam občerstvení není. Turisté to rozhodně nečekají," myslí si žena.

Pracovníci jeskyní se se stížnostmi setkávají často. „Návštěvníci bývají naštvaní. Sám jsem to mockrát slyšel a upozorňují mě na to i zaměstnanci," potvrdil Jiří Hebelka, vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu. Ta na stavbu nové vstupní budovy získala dotace z evropských fondů. Podmínkou mimo jiné bylo, že v ní nebude žádné občerstvení. K dispozici je sice automat s nápoji a oplatky, to ale nestačí. Nejbližší možnost pořídit něco k jídlu je až ve Skalním mlýně, zhruba dva kilometry daleko, kde mají otevřeno pouze v hlavní sezoně. Punkevní jeskyně jsou přístupné celoročně. „Třeba k nám po sezoně přijede autobus zahraničních turistů, pro které jsou stánky s jídlem samozřejmostí. Vystoupí na Macoše, tam je občerstvení zavřené. Sjedou lanovkou k Punkevním jeskyním, kde nic není. Vyjedou zpátky na Macochu a odtud odjedou zase pryč. Nemají tak žádnou možnost, aby se najedli," popsal častý scénář návštěvy turistů Hebelka.

Problém se snaží řešit. „Správní budovu jsme platili převážně z evropských dotací. V podmínkách je, že v ní nebude žádné rychlé občerstvení. To platí po dobu deseti let. Potom vznikne prodejna s jídlem v už připravených prostorách," upřesnil Hebelka.

Do té doby chtěla správa jeskyní nabízet občerstvení ve stánku postaveném na místě dnes už zbouraných záchodů. Jenže narazila na stanovisko ochranářů. „Ve správním řízení jsme stavbu stánku neschválili. Správa jeskyní se odvolala na ministerstvo životního prostředí. Rozhodnutí je teď na něm," řekl vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras Leoš Štefka. Důvod zamítnutí žádosti nesdělil.

Ministerstvo má rozhodnout v závěru dubna. „S ohledem na probíhající řízení se k případu vyjádříme až po vydání rozhodnutí," oznámila Dominika Pospíšilová z ministerstva životního prostředí.

Z asi dvou set tisíc turistů, kteří každoročně navštíví Punkevní jeskyně, je desetina ze zahraničí. Někteří přijedou autem nebo autobusem, jiní na kole nebo přijdou pěšky. Každý den jich je dost. „Chybějící možnost koupě párku v rohlíku, zmrzliny nebo horkého čaje nám moc dobrou vizitku nedělá. Máme řadu stížností od lidí i od cestovních kanceláří, které k nám pořádají zájezdy," popsal nepříjemnou situaci Jiří Hebelka. Podle něj byl u jeskyní stánek s jídlem už od začátku jejich zpřístupnění kolem roku 1910. Lidé tak byli více než sto let zvyklí, že tam něco k jídlu pořídí. Když tuto možnost nemají, odcházejí z výletu zklamaní. „Loni jsme sledovali, jak u jeskyní staví novou budovu. Vůbec by mě nenapadlo, že by v ní nebylo občerstvení. Dost mě to překvapilo," dodala Kateřina Kopková.

Pokud ministerstvo odvolání zamítne, existuje ještě jedno řešení. V prostorách, které jsou určené pro budoucí občerstvení, by se mohly prodávat regionální produkty. „Proti tomuhle návrhu nic nemáme. Navíc takový prodej by měl splňovat i stanovené podmínky evropských dotací, které se k budově vážou," souhlasil Leoš Štefka.

Sortiment by neměl být omezený pouze na oblast Moravského krasu, a tak by si lidé u Punkevních jeskyní mohli koupit potraviny z celé České republiky. Jedinou podmínkou by bylo označení regionální produkt. Správa jeskyní ale tuto variantu vidí až jako poslední možné řešení. „Opravdu těžko se nám bude shánět třeba černý čaj se značkou regionálního produktu. Navíc věci s takovým označením bývají v porovnání s nabídkou klasického bufetu několikrát dražší," vyjmenoval možná úskalí Hebelka.

GABRIELA CHLUPOVÁ

Autor: Redakce

15.4.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kvůli sladkostem za 350 korun vyhrožoval nožem v pekárně

Brno – Svérázně si opatřil mikulášskou nadílku mladík v brněnské ulici Cejl. Minulý čtvrtek před sedmou hodinou večer přišel do pekárny. „Mluvil se slabým romským přízvukem a chtěl bonboniéry, kávu a čokolády," uvedla k případu až o týden později policejní mluvčí Andrea Cejnková. Když měl zaplatit, na obsluhu vytáhl nůž a s nákupem za tři sta padesát korun utekl.

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda u Lomničky: dívka je stále ve vážném stavu, žáci prý spěchali do školy

Lomnička – Nezletilá dívka, která si vážně poranila hlavu při čtvrteční dopravní nehodě u Lomničky na Brněnsku, je nadále ve vážném stavu. „Není už bezprostředně v ohrožení života, ale její stav je pořád vážný. Má poraněnou hlavu a je na umělé plicní ventilaci," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Dívka leží na oddělení ARO v Dětské nemocnice v Brně. Při havárii se zranilo celkem pět mladých lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies