Zkomolenina nacistického pozdravu však nechávala Břeclavany chladnými. „Zatím si nám nikdo nestěžoval. Správa cedule spadá pod příslušný městský odbor. Ten bude také řešit nápravu. Nápis určitě odstraníme," přislíbil ve středu dopoledne tajemník města Zdeněk Opálka.

Pokračoval. „Další postup v takových případech záleží na policii, která hledá viníka. Většinou to ale dopadne tak, že se stejně nenajde. Veškeré škody, které zatím nejsou vyčíslené, tedy bohužel neuhradí. Záleží i na tom, co dotyčný použil za fixy či spreje. Některé nápisy jdou vyčistit prostředky, které máme k dispozici. Jiné ale musíme odstraňovat speciálními čistidly," posteskl si Opálka.

„V tomto případě nebylo nahlášeno poškození majetku ani propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. K poškození cizí věci evidentně došlo. Prokázat, jestli opravdu pachatel chtěl pobízet k potlačení práv a svobod člověka, by však bylo obtížné," zdůraznila policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Přízeň Hitlerovi

Jak dodala, jde většinou o „práci" mládeže. Na vině je v takových případech touha vandalů. „Pokud by se pachateli vina dokázala, mohl by být odsouzen na šest měsíců až tři roky. Na Břeclavsku jde však o ojedinělé případy. Letos policie řešila pouze jeden takový. Mladík na začátku roku posprejoval několik budov hákovými kříži," doplnila policejní mluvčí.

Břeclavané, kteří po ulici 17. listopadu denně chodí, si nápisu mnohdy ani nevšimli. „Chodím sem venčit psa. Abych ale přiznala, všudypřítomných nápisů si moc nevšímám. Hodně to vadí mému muži, ale já se snažím zaměřovat spíš na pozitivní věci. Dívat se na to, co je okolo nás hezké a upravené a ne si ještě ztrpčovat život takovými věcmi. Vím ale, že kdyby měli takový přístup všichni, moc daleko bychom to nedotáhli. Proto oceňuji lidi, kteří vědí, kam se mají v případě jakéhokoliv problému obrátit a mají energii ho řešit," řekla například Gabriela Buchtelová z Břeclavi.

Od včerejšího odpoledne může být spokojená. „Nápis už je odstraněn. Případ převzala městská policie společně se státní a pokouší se s pomocí kamerového systému dohledat viníka. To už jde ale mimo úřad. Doufáme, že těchto případů nebude přibývat," oznámil později Opálka.

Nápisem na ceduli „Sig Hail" bylo asi myšleno „Sieg Heil". Stará německá fráze překládaná jako „Vítězství zdar" byla zneužita v dobách nacismu, kdy se stala projevem sympatií k Adolfu Hitlerovi a boji za vítězství Třetí říše. Pozdrav byl doprovázen vztyčením pravice do úrovně ramen. Za pronášení této fráze hrozí dnes v Německu až tři roky vězení.

JANA LANGOVÁ, PETR VLASÁK