VYBERTE SI REGION

Napoleon v zámeckém parku znovu slavil. Berthier mu vyhrál další bitvu

Slavkov u Brna /REPORTÁŽ/ – 246 let sice není žádné kulaté výročí, zasloužený punc výjimečnosti však zajišťuje pečlivě naplánovaný program, který osloví chlapce fascinovaného uniformami, jeho rodiče, kteří s chutí okoštují moravská vína nebo zhlédnou ukázku sabráže z koňského sedla, i prarodiče, kteří zase třeba rádi listují v historických knihách.

16.8.2015
SDÍLEJ:

Napoleonskými hrami si nejen Slavkované znovu připomněli narozeniny francouzského vojevůdce.Foto: DENÍK/Michal Kočí

Napoleonské hry, které připomínají narozeniny francouzského státníka a vojevůdce, pak všem představí muže, který pomáhal měnit dějiny vojenské strategie: maršála Francie Louise Berthiera. Slavkovská barokní památka je tak znovu v obležení několika armád. „Zaregistrovaných je okolo sto čtyřiceti vojáků, diváci uvidí desítky koní i několik děl," přibližuje Ivan Vystrčil ze stáje Acaballado, která znovu zajišťuje vojenskou část akce.

Psané rozkazy

V uniformě francouzského plukovníka připomíná, že je to letos 200 let, co za nejasných okolností Berthier tragicky zemřel pádem z okna bamberského zámku. „Byl zakladatelem moderního způsobu štábní práce. Pokusíme se letošní bitvu řídit tak, jak to bylo před dvě stě lety: formou psaných rozkazů. Ale pozor, nesnažíme se kopírovat konkrétní střetnutí," poznamenává k vyvrcholení odpoledního programu Vystrčil.

Návštěvníci, kteří se po třetí hodině počítají na stovky, oceňují řemeslný jarmark, komentované ukázky výcviku jednotlivých druhů zbraní i přehlídky uniforem. „Líbilo se nám sekání hlávek zelí a melounu, syn je nadšený z vojenského ležení a samozřejmě se těšíme na bitvu," prozrazuje Irena Nováčková z Brna.

Nechyběly ani dovednostní soutěže vojáků. „Ze sedla například představili techniku otevírání lahve šampaňského šavlí. Sabráž vznikla právě za napoleonských válek, protože když francouzští důstojníci plenili sklepy šlechtických usedlostí, otevírali lahve právě tímhle způsobem," zmiňuje Vystrčil.

Když neslavili, bolely je vzpomínky na padlé kamarády nebo kručící břicho. O oběd se dnes pro část francouzských vojáků postarala markytánka, která podobné akce objíždí s celou rodinou – manželem a třemi syny. „Žádné sexuální služby ovšem ta moje neposkytuje," směje se žena.

Poměrně krátkou dobu se pak vojenské historii věnuje seržant francouzských gardových dělostřelců Martin Petrák. „Šlo o osobní dělostřelectvo císaře Napoleona. Nastupovali do bitvy většinou tam, kde potřeboval. Nezačínali žádnou bitvu, spíš strategicky vyčkávali, kde bylo potřeba posílit tlak na nepřátelské vojsko," vysvětluje muž ze slovenského města Čadca.

Jeho zájem odstartoval poté, co jeho kamarád vyrobil repliku osmiliberního děla. „Já zase vlastním koňskou farmu. Dali jsme se dohromady, začalo to na jedněch hodech, kde jsme měli takovou menší ukázku. Tehdy mě to chytlo. Objíždíme akce na Slovensku, v Česku a Polsku. Nyní se chystáme do Ruska, to je taková výzva," pokyvuje Petrák. Oslavu Napoleonových narozenin kromě Čechů a Slováků podpořili také třeba Belgičané, Rakušané nebo Italové.

Rakouskou šlechtičnu zase představuje na Vyškovsku známá tvář. „My ženy ukazujeme život šlechty na začátku devatenáctého století. Večer ukázku završí empírový bál. Půjdu na něj ve stejném kostýmu. Jen ho dozdobím. Dobových bálů se účastním hlavně v Brně, jezdím ovšem i do Vídně. Kostýmů mám pět," připomíná vyškovská pedagožka a pořadatelka vzpomínkových akcí Jana Kolčářová, která se v rekonstrukcích angažuje už úctyhodných pětadvacet let.

Vysoké teploty

O každý metr půdy už za pár minut začnou usilovat spojenecká vojska proti těm francouzským. Než se bojiště zahalí do hustého kouře z výstřelů, otírají si vojáci naposledy orosená čela. Parno je zničující. „Od té doby, co jsem před několika lety absolvoval bitvu na Maltě při osmačtyřiceti stupních, tak jsem v pohodě," usmívá se Vystrčil.

Horko naopak odrazuje Slavkovanku Marii Kočířovou. „V parku jsme si prohlédli stánky, určitě zamíříme i na večerní ohňostroj. Vedro zatím bohužel nepolevuje," krčí rameny žena.

Krajinou už hřmí výstřely z děl. Vojenská vřava sílí. A vojenský plánovač Berthier? Připravený, nepřehlédnutelný. Je totiž celý ve zlatě.

Autor: Michal Kočí

16.8.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies