VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší ročník století? Přes nepřízeň počasí ten letošní, tvrdí vinaři

Jižní Morava - Vinaři bojovali s počasím, když jim živobytí ohrožovaly mrazy a sucho. Na vinohradech, které to vydržely, se urodil výjimečný ročník.

27.10.2012 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

První půlrok se vinaři trápili, ale další měsíce jim to vynahradily. Dlouhé a teplé léto hroznům přálo a letošní ročník vína proto bude výjimečně kvalitní. Lidé ho mohou ochutnat už jedenáctého listopadu, kdy se otevřou první lahve letošního svatomartinského.

Jihomoravští vinaři ještě v červnu tušili tragickou úrodu. „Vinohrady zasáhly zimní i jarní mrazy a poté delší sucho. Bobule tak byly méně vodnaté. Léto bylo naštěstí dlouhé a teplé. Víno mohlo dostatečně dozrát a bude výborné," řekl předseda svazu vinařů Tibor Nyitray.

Méně, ale lepší

Oproti desetiletému průměru čekají letos vinaři asi o třetinu menší úrodu. Zatímco loni v České republice sklidili 670 tisíc hektolitrů vína, letos to bude jen asi 450 až 490 tisíc hektolitrů. Sucho a mrazy postihly na jaře také jih Moravy. Sklepmistr Modrého sklepa v Novém Šaldorfu na Znojemsku Antonín Koníček se proto bojí o osud jihomoravských vinohradníků. „U nás je na vinici ztráta větší o víc než polovinu proti normálu. Pro ty, kteří se živí výhradně vinohradnictvím, letošek znamená existenční starosti. I když mají poloviční úrodu, nemohou si dovolit zdražit hrozny na dvojnásobek, protože by je neprodali," vysvětlil sklepmistr.

Cena za kilo hroznů zůstane letos pravděpodobně stejná jako loni. „Průměrná cena loni byla na úrovni 17,3 korun za kilogram. Můžeme říct, že také letos se bude pohybovat kolem sedmnáctikorunové hranice," informoval tajemník svazu vinařů Martin Půček.

Škody na vinohradu počítá i Znovín Znojmo. „Víno zatím sklizené nemáme, ale odhaduji, že úroda bude o víc než třetinu menší než loni," potvrdil ředitel společnosti Pavel Vajčner.

Čeká však, že letošní ročník bude patřit k mimořádně vzácným. „Pokud jde o kvalitu, půjde o jeden z nejlepších v historii. Cukernatost a vyzrálost hroznů je výborná, bude však menší výtěžnost. Z kilogramu hroznů se vyrobí méně vína," vysvětlil Vajčner.

Sklepmistr Koníček nechce dělat ukvapené závěry. Přesto doufá, že se letos milovníci vína mají na co těšit. „Myslím, že je ještě brzo soudit, protože všechna vína ještě nejsou dokvašená. Můžeme ale být optimističtí, hrozny letos byly dozrálé a dobře voněly. Jestli bude dobrý rok, řeknu na jaře, kdy víno v lahvích doopravdy dozraje," podotkl sklepmistr.

Generální ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný je s letošní úrodou spokojený. „Na tu nepřízeň počasí, co nás postihla, to ještě dopadlo dobře. Normálně sklidíme tak 450 vagonů, letos to bude asi o sedmdesát méně," řekl vinař. Čeká přitom, že letošní víno bude hutnější a plnější než loňské.

O kvalitě letošního ročníku nepochybuje ani Nyitray. „Z toho, co jsem už ochutnal, mohu soudit, že vína budou krásná, ovocná, s rozvinutým aroma, a především harmonická s vyváženým množstvím cukru, kyselinek a alkoholu," poznamenal předseda svazu vinařů.

První ochutnávky

Jihomoravany také pozval na první ochutnávku letošního vína jedenáctého listopadu, kdy se bude otevírat svatomartinské. „Letos budou tato raná vína méně kyselá. Svatomartinská tradice se dobře ujala, na jihu Moravy mohou lidé toto víno ochutnat například v Hustopečích nebo v Brně na náměstí Svobody," dodal Nyitray.

Podle Vinařského fondu obliba těchto mladých vín mezi zákazníky rok od roku roste. „Jsou to svěží a ovocitá vína, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tu dobu už stačila získat osobitý charakter. O jejich oblibě svědčí fakt, že vinaři od počátku obnovené svatomartinské tradice vyrábějí každý rok víc svatomartinských vín než v roce předešlém," upozornil ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Podle jeho informací vinaři letos plánují uvést na trh více než dva miliony lahví.

Autor: Petra Kozlanská

27.10.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Na jihu Moravy padly rekordní teploty. Meteorologové naměřili přes 21 stupňů

Hokejista Richard Jarůšek.

Kometa má samá skvělá jména, říká před semifinále proti mateřskému klubu Jarůšek

Hodina cvičení denně? Po skákání na trampolínách sotva udržela kartáček na zuby

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ - Dva měsíce. Každý den hodina cvičení. Bez přestávky. Jako asistentka v redakci Brněnského deníku Rovnost jsem se rozhodla sedavé zaměstnání vyvážit dvouměsíční výzvou v tělocvičně a bojovat o změnu postavy.

Kometě budou lidé fandit hlavně v hospodách. Veřejná projekce se zatím nechystá

Brno – Ve středu odstartuje v královéhradecké hokejové aréně semifinálová série Tipsport extraligy. Domácí Mountfield HK poprvé hostí Kometu a v Brně po delší pauze znovu začíná hokejová horečka. Brněnský deník Rovnost zjišťoval, jestli budou fanoušci moct podpořit brněnský tým před velkoplošnými obrazovkami, které byly v minulých sezonách na náměstí Svobody či na Moravském náměstí.

Samořízené automobily by se mohly testovat na dálnici D2

Vozidla bez řidiče by se do budoucna mohla v provozu testovat na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou. Na dnešním jednání se na tom shodli ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a místopředseda slovenské vlády pro investice a informatiku Peter Pellegrini se zástupci automobilového průmyslu a mobilními operátory.

AKTUALIZOVÁNO

Dopravní podnik koupí 60 autobusů na plyn. Cestující potěší klimatizace

Brno – Šedesát nových autobusů na stlačený zemní plyn nakoupí do konce příštího roku brněnský dopravní podnik. Příjemnou novinkou bude jejich klimatizace. „Chceme, aby každý nově pořízený trolejbus nebo autobus měl klimatizaci takzvaného salónu, čili prostoru pro cestující. Kromě toho, že jsme vyslyšeli jejich prosby, také usilujeme o moderní hromadnou dopravu, kterou bude lidé rádi jezdit," okomentovala mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies