VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší ročník století? Přes nepřízeň počasí ten letošní, tvrdí vinaři

Jižní Morava - Vinaři bojovali s počasím, když jim živobytí ohrožovaly mrazy a sucho. Na vinohradech, které to vydržely, se urodil výjimečný ročník.

27.10.2012 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

První půlrok se vinaři trápili, ale další měsíce jim to vynahradily. Dlouhé a teplé léto hroznům přálo a letošní ročník vína proto bude výjimečně kvalitní. Lidé ho mohou ochutnat už jedenáctého listopadu, kdy se otevřou první lahve letošního svatomartinského.

Jihomoravští vinaři ještě v červnu tušili tragickou úrodu. „Vinohrady zasáhly zimní i jarní mrazy a poté delší sucho. Bobule tak byly méně vodnaté. Léto bylo naštěstí dlouhé a teplé. Víno mohlo dostatečně dozrát a bude výborné," řekl předseda svazu vinařů Tibor Nyitray.

Méně, ale lepší

Oproti desetiletému průměru čekají letos vinaři asi o třetinu menší úrodu. Zatímco loni v České republice sklidili 670 tisíc hektolitrů vína, letos to bude jen asi 450 až 490 tisíc hektolitrů. Sucho a mrazy postihly na jaře také jih Moravy. Sklepmistr Modrého sklepa v Novém Šaldorfu na Znojemsku Antonín Koníček se proto bojí o osud jihomoravských vinohradníků. „U nás je na vinici ztráta větší o víc než polovinu proti normálu. Pro ty, kteří se živí výhradně vinohradnictvím, letošek znamená existenční starosti. I když mají poloviční úrodu, nemohou si dovolit zdražit hrozny na dvojnásobek, protože by je neprodali," vysvětlil sklepmistr.

Cena za kilo hroznů zůstane letos pravděpodobně stejná jako loni. „Průměrná cena loni byla na úrovni 17,3 korun za kilogram. Můžeme říct, že také letos se bude pohybovat kolem sedmnáctikorunové hranice," informoval tajemník svazu vinařů Martin Půček.

Škody na vinohradu počítá i Znovín Znojmo. „Víno zatím sklizené nemáme, ale odhaduji, že úroda bude o víc než třetinu menší než loni," potvrdil ředitel společnosti Pavel Vajčner.

Čeká však, že letošní ročník bude patřit k mimořádně vzácným. „Pokud jde o kvalitu, půjde o jeden z nejlepších v historii. Cukernatost a vyzrálost hroznů je výborná, bude však menší výtěžnost. Z kilogramu hroznů se vyrobí méně vína," vysvětlil Vajčner.

Sklepmistr Koníček nechce dělat ukvapené závěry. Přesto doufá, že se letos milovníci vína mají na co těšit. „Myslím, že je ještě brzo soudit, protože všechna vína ještě nejsou dokvašená. Můžeme ale být optimističtí, hrozny letos byly dozrálé a dobře voněly. Jestli bude dobrý rok, řeknu na jaře, kdy víno v lahvích doopravdy dozraje," podotkl sklepmistr.

Generální ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný je s letošní úrodou spokojený. „Na tu nepřízeň počasí, co nás postihla, to ještě dopadlo dobře. Normálně sklidíme tak 450 vagonů, letos to bude asi o sedmdesát méně," řekl vinař. Čeká přitom, že letošní víno bude hutnější a plnější než loňské.

O kvalitě letošního ročníku nepochybuje ani Nyitray. „Z toho, co jsem už ochutnal, mohu soudit, že vína budou krásná, ovocná, s rozvinutým aroma, a především harmonická s vyváženým množstvím cukru, kyselinek a alkoholu," poznamenal předseda svazu vinařů.

První ochutnávky

Jihomoravany také pozval na první ochutnávku letošního vína jedenáctého listopadu, kdy se bude otevírat svatomartinské. „Letos budou tato raná vína méně kyselá. Svatomartinská tradice se dobře ujala, na jihu Moravy mohou lidé toto víno ochutnat například v Hustopečích nebo v Brně na náměstí Svobody," dodal Nyitray.

Podle Vinařského fondu obliba těchto mladých vín mezi zákazníky rok od roku roste. „Jsou to svěží a ovocitá vína, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tu dobu už stačila získat osobitý charakter. O jejich oblibě svědčí fakt, že vinaři od počátku obnovené svatomartinské tradice vyrábějí každý rok víc svatomartinských vín než v roce předešlém," upozornil ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Podle jeho informací vinaři letos plánují uvést na trh více než dva miliony lahví.

Autor: Petra Kozlanská

27.10.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO

VIDEO: Vandalství, nebo klukovina? Děti skákaly po hrobech

První auto značky Tesla si mohou půjčit brněnští řidiči. Koupila ho carsharingová firma Emuj, která se zaměřuje na elektromobily. Z nuly na sto kilometrů v hodině auto zrychluje za tři sekundy.
39

Superelektromobil v Brně. Zájemce o zážitkovou jízdu zatlačí do sedadla Tesla X

Rakovinu léčí na Žlutém kopci v novém. Přestavba stála téměř čtyřicet milionů

Brno – Zbrusu nových prostor se dočkali pacienti Masarykova onkologického ústavu v Brně. Ústav před pár dny slavnostně otevřel zrekonstruovaný blok pro centrum prevence a gastroenterologické oddělení. Přestavbu dokončil loni v prosinci.

Spolykala jsem sedmdesát tablet, řekla strážníkům. Předávkování sedativy přežila

Brno - Boj o minuty při hledání předávkované ženy se v Brně odehrál v pátek večer. Pětadvacetiletou ženu, která spolykala prášky, hledali strážníci i záchranáři. Našli jí včas.

Sledujte ONLINE: Diskuze s hejtmanem Bohumilem Šimkem o směřování kraje

Brno – Jižní Morava je jedním z nejoblíbenějších cílů turistů a prý se tu dobře žije. Mikulov připomíná Středomoří, zdejší vinice Francii a Brna si všimli editoři několika prestižních zahraničních médií jako TOP destinace pro dovolenou. Jaké jsou možnosti jižní Moravy? Brzdí její ještě větší rozvoj nedokončená dopravní infrastruktura? Funguje zde dopravní systém? Kdy zmizí ze zásad územního rozvoje bílá místa na mapě? A pomáhá jižní Moravě pověst kraje moderních technologií? To jsou hlavní témata pondělní panelové diskuze s jihomoravským hejtmanem Bohumilem Šimkem, kterou budeme sledovat online na našem webu od poledne do druhé odpoledne.

S rakovinou bude bojovat až v Peru u domorodého kmene. Věří na zázraky

Brno /ANKETA/ – Chemoterapie je zdlouhavá a náročná, ale nebolí, píše na svém internetovém blogu třiadvacetiletý Petr Hübel. S rakovinou lymfatických uzlin bojuje od roku 2015. Prodělal desítky vyšetření, zbavil se strachu z jehel a rozhodl se za sedm týdnů odjet do Peru za tradiční přírodní medicínou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies