VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší sezona za posledních pět let, těší se majitelé palíren

Jižní Morava /ANKETA/ - Část skončí na talíři, z něčeho si lidé udělají marmeládu a zbytek ovoce převedou do tekutého stavu. Destilační zařízení v některých palírnách na jižní Moravě se už rozběhla. Jinde mají naopak ještě zavřeno. Čekají, až dozrají všechny druhy. Podle ovocnářů bude letošní úroda bohatší než v minulých letech.

18.7.2015 7
SDÍLEJ:
Fotogalerie
11 fotografií

V Moravských Knínicích na Brněnsku má palírnu Ivo Lenský. Jeho podnik patří jen k několika v České republice, kde nevyžadují ovoce vypeckované.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Například v boskovické palírně pustili stroje se začátkem prázdnin. „Právě jedou naplno třešně. Příští týden se už vrhneme na meruňkovici," podotkl majitel palírny Miloš Kopečný. Podle něj bude letos pálenky díky bohaté úrodě víc než loni. Očekává větší objem slivovice, protože loňská úroda švestek byla špatná.

Ideální počasí

Podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka bude letošní sezona nejlepší za posledních pět let. Ovoci pomohla mírná zima a dobré počasí při květenství. „V předchozích letech totiž v období květu vždy mrzlo, což ovoci škodí. Je náchylnější na změny počasí víc než třeba obiloviny. Výkyv úrody mezi roky může být až dvojnásobný," poznamenal Ludvík.

Průměrnou sezonu očekává jen u višní. „Meruněk je relativně víc než dřív, ale i tak je jejich úroda spíš průměrná. Naopak se tentokrát urodilo hodně hrušek. To je dobré. Asi osmdesát procent se jich k nám totiž dováží," doplnil předseda.

Než se z ovoce stane alkoholický nápoj, uplyne i několik měsíců. Nejdelší dobu zabere kvašení. „Vždy záleží na druzích. Letním stačí třeba jen měsíc, podzimní ovoce kvasí v sudech déle," vysvětlil majitel palírny v Moravských Knínicích na Brněnsku Ivo Lenský. Jeho podnik patří jen k několika v České republice, kde nevyžadují ovoce vypeckované. „Máme na to totiž své vlastní speciální zařízení. Bez pecek je ale pálenka jemnější a má zvýrazněnou chuť ovoce," zdůraznil Lenský.

Na pálení je ideální co nejsladší ovoce. Vyšší obsah cukru totiž znamená, že je potřeba menší množství takzvaného mače, což je vykvašená směs. Minimálně z deseti litrů směsi pak vznikne litr lihoviny. Samotný proces trvá jen několik hodin.

Ovocné pálenky se na jihu Moravy těší velké oblibě. Do palírny hodlá i letos vyrazit Rostislav Malý. „Letos se mi v sadu urodilo hodně meruněk. Mám sice ještě nějaké zásoby z loňska, ale určitě budu pálit i letos. Na různých oslavách se to hodí," pousmál se Malý.

Inspekce i celníci

Provoz palíren v kraji kontrolují inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Zajímá nás třeba povolení k provozu. Systém registrace přes ministerstvo zemědělství je naštěstí bezproblémový. Zaměřujeme se také na hygienické podmínky a na proces kvašení," řekl ředitel odboru kontroly Jindřich Pokora. Inspektoři můžou zkoumat i kvalitu destilátů.

Před každou novou sezonou musí projít všechny palírny i celní správa. „Podle zákona o lihu musíme být u zahájení i ukončení provozu. Na začátku kontrolujeme celé zařízení, tedy správné nastavení, měřidla i plomby. Podobné je to při ukončení," uvedla mluvčí jihomoravské celní správy Lada Temňáková.

HANA FLORIANOVÁ

JAN ČAMBORA

Autor: Redakce

Necháváte si pálit domácí pálenku?

ANO

74 %

NE

26 %

Hlasovalo: 58

Anketa byla ukončena

18.7.2015 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Výstava modelů v brněnském nákupním centru Avion přebližuje osmdesát známých staveb ze čtyř kontinentů.
19

OBRAZEM: V obchodním centru lidé postavili Eiffelovu věž i Koloseum. Z puzzle

Ilustrační foto
2

Medička pomáhala v uprchlickém táboře. Základem v práci je dobrý kolektiv, míní

Brno podpoří cyklisty. V práci se osprchují

Brno – Sedm až osm měsíců ročně jezdí za zaměstnáním na kole informatik Pavel Flajšman. I když je pro něj cesta na Nové sady kolem rušného nádraží náročná, v jednom má štěstí jeho firma zařídila sprchu na pracovišti. „Zaměstnavatel je vstřícný k cyklistům. Máme vyřešené také bezpečné stání kol v garážích," poznamenal Flajšman. Cyklistů, které po příjezdu do práce čeká sprcha, zřejmě přibude. Brněnský plán mobility je totiž navrhuje podpořit.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

Brno – Fotbalisté Zbrojovky přivítali v osmnáctém kole nejvyšší soutěže na svém stadionu Liberec a zvítězili 1:0.

Ulicemi se proháněla pirátská loď. V Kníničkách slavili masopust

Brno – Bum! Rány se ozývaly každou chvíli brněnskými Kníničkami. Místní chasa totiž v sobotu odpoledne slavila masopust. Ulicemi procházel průvod v maskách. Lidé v ulicích potkali tradiční masky, které k fašanku patří, ale třeba i Čerta a Káču, nebo bandu pirátů i se střílející pirátskou lodí.

AKTUALIZOVÁNO

Legendární baron Trenck se projde Špilberkem. Vědci tvoří 3D model podle mumie

Brno – Přesnou podobu jednoho z nejznámějších vězňů držených v brněnské pevnosti Špilberk, legendami opředeného barona Trencka, uvidí lidé již za dva roky. Trojrozměrný model baronova těla i obličeje připravuje vědecký tým. V sobotu baronovu mumii, která se nachází v Kapucínské hrobce, poprvé skenovali a měřili. Výzkum zatím ukázal, že jedna z legend je lživá. Baron totiž nemá v těle žádnou uvízlou střelu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies