VYBERTE SI REGION

Nejlepší sezona za posledních pět let, těší se majitelé palíren

Jižní Morava /ANKETA/ - Část skončí na talíři, z něčeho si lidé udělají marmeládu a zbytek ovoce převedou do tekutého stavu. Destilační zařízení v některých palírnách na jižní Moravě se už rozběhla. Jinde mají naopak ještě zavřeno. Čekají, až dozrají všechny druhy. Podle ovocnářů bude letošní úroda bohatší než v minulých letech.

18.7.2015 7
SDÍLEJ:
Fotogalerie
11 fotografií
V Moravských Knínicích na Brněnsku má palírnu Ivo Lenský. Jeho podnik patří jen k několika v České republice, kde nevyžadují ovoce vypeckované.

V Moravských Knínicích na Brněnsku má palírnu Ivo Lenský. Jeho podnik patří jen k několika v České republice, kde nevyžadují ovoce vypeckované.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Například v boskovické palírně pustili stroje se začátkem prázdnin. „Právě jedou naplno třešně. Příští týden se už vrhneme na meruňkovici," podotkl majitel palírny Miloš Kopečný. Podle něj bude letos pálenky díky bohaté úrodě víc než loni. Očekává větší objem slivovice, protože loňská úroda švestek byla špatná.

Ideální počasí

Podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka bude letošní sezona nejlepší za posledních pět let. Ovoci pomohla mírná zima a dobré počasí při květenství. „V předchozích letech totiž v období květu vždy mrzlo, což ovoci škodí. Je náchylnější na změny počasí víc než třeba obiloviny. Výkyv úrody mezi roky může být až dvojnásobný," poznamenal Ludvík.

Průměrnou sezonu očekává jen u višní. „Meruněk je relativně víc než dřív, ale i tak je jejich úroda spíš průměrná. Naopak se tentokrát urodilo hodně hrušek. To je dobré. Asi osmdesát procent se jich k nám totiž dováží," doplnil předseda.

Než se z ovoce stane alkoholický nápoj, uplyne i několik měsíců. Nejdelší dobu zabere kvašení. „Vždy záleží na druzích. Letním stačí třeba jen měsíc, podzimní ovoce kvasí v sudech déle," vysvětlil majitel palírny v Moravských Knínicích na Brněnsku Ivo Lenský. Jeho podnik patří jen k několika v České republice, kde nevyžadují ovoce vypeckované. „Máme na to totiž své vlastní speciální zařízení. Bez pecek je ale pálenka jemnější a má zvýrazněnou chuť ovoce," zdůraznil Lenský.

Na pálení je ideální co nejsladší ovoce. Vyšší obsah cukru totiž znamená, že je potřeba menší množství takzvaného mače, což je vykvašená směs. Minimálně z deseti litrů směsi pak vznikne litr lihoviny. Samotný proces trvá jen několik hodin.

Ovocné pálenky se na jihu Moravy těší velké oblibě. Do palírny hodlá i letos vyrazit Rostislav Malý. „Letos se mi v sadu urodilo hodně meruněk. Mám sice ještě nějaké zásoby z loňska, ale určitě budu pálit i letos. Na různých oslavách se to hodí," pousmál se Malý.

Inspekce i celníci

Provoz palíren v kraji kontrolují inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Zajímá nás třeba povolení k provozu. Systém registrace přes ministerstvo zemědělství je naštěstí bezproblémový. Zaměřujeme se také na hygienické podmínky a na proces kvašení," řekl ředitel odboru kontroly Jindřich Pokora. Inspektoři můžou zkoumat i kvalitu destilátů.

Před každou novou sezonou musí projít všechny palírny i celní správa. „Podle zákona o lihu musíme být u zahájení i ukončení provozu. Na začátku kontrolujeme celé zařízení, tedy správné nastavení, měřidla i plomby. Podobné je to při ukončení," uvedla mluvčí jihomoravské celní správy Lada Temňáková.

HANA FLORIANOVÁ

JAN ČAMBORA

Autor: Redakce

ANKETA

Necháváte si pálit domácí pálenku?

ANO

74 %

NE

26 %

Hlasovalo: 58     Anketa byla ukončena

18.7.2015 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Odejde Zbrojovce snajpr? Útočník Škoda je v kurzu

Brno - Na podzim nastřílel deset branek, vyšvihl se do čela pořadí kanonýrů vedle renomovaného Davida Lafaty. Brněnský fotbalista Michal Škoda se v zimním přestupovém období patrně stane horkým zbožím. Už kolem něj také někteří zájemci krouží. „Mám nějaké informace od manažera, ale spíš čekám na něco konkrétního, zatím je to jen oťukávání, což moc neřeším," odvětil Deníku Rovnost útočník Zbrojovky.

Předvánoční brigády? Je jich více. A za lepší platy

Brno - Vánoce rodiny stojí mnoho peněz, velká část lidí si tak hledá alespoň dočasný přivýdělek. Je to i případ Lukáše Nezhyby. „Mám sice svoji stálou práci, ale chceme s přítelkyní strávit Vánoce v zahraničí na horách, proto máme oba od začátku prosince ještě brigádu," vysvětlil Nezhyba.

Vyhnou se kolonám při cestě do Bystrce. Na dvojité fazoli

Brno /INFOGRAFIKA/ – Klidnější jízda a méně dopravních nehod, to čeká v budoucnu řidiče na cestě z centra Brna do Bystrce. Nebezpečnou křižovatku Bystrcké a Kníničské u tamního hobymarketu chtějí starostové městských částí přestavět na mimoúrovňové křížení. Cesta na přehradu, do zoo, či na bystrcké sídliště díky tomu bude plynulejší.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies