VYBERTE SI REGION

Největší chléb v zemi upekli tři bratři v Kyjově

Kyjov – Ten příběh začíná jako pohádka: Žili, byli tři bratři. Jen jejich otec nebyl král, ale pekař. Všichni synové se „potatili". O víkendu se jim podařil husarský kousek. Jiří, Libor a Josef upekli největší chleba v České republice a pokořili tak dosavadní rekord.

6.1.2013
SDÍLEJ:

Největší chlé upekli majitelé Pekařství Hapek z Kyjova vlastníma rukama.Foto: DENÍK/ Jana Rybová

„Bochník, který vyrobila kyjovská pekárna Hapek, má v průměru sto devatenáct centimetrů a po obvodu měří tři metry a sedmdesát čtyři centimetrů. Chléb tímto vstupuje do české databanky rekordů a bude příští týden zapsán do České knihy rekordů," ohlásil v neděli komisař Agentury Dobrý den Pelhřimov Miloš Vosika, jakmile chléb ve tvaru kulaté květiny přeměřil. Podle něj držela dosavadní a v historii ČR vůbec první rekord v upečení obřího chleba Pekárna Adélka 
z Pelhřimova. Tam v říjnu 2011 upekli chléb o průměru devětašedesát centimetrů.

„Výrobky z chleba jsou vzácné. V minulosti byl 
v pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit tři čtyři roky vystavený Karlštejn z chlebového těsta. Bohužel už vzal za své, pustili se do něj mouční červi," upozornil na druhou chlebovou raritu Vosika.

Pekárna Hapek, původně Pekařství Havlíček a syn, je rodinná firma, která v Kyjově vyrábí pečivo od roku 1991. Obří pšenično-žitný chleba upekli tři majitelé pekařství vlastníma rukama. Trvalo jim to včetně přípravy čtyři a půl hodiny. Otec Josef, který firmu synům předal, u toho nesměl chybět. „Samozřejmě, že nám radil," usmíval se Libor Havlíček, jenž má ve firmě na starosti dopravu. Receptura chleba byla stejná jako pro chléb denně pečený v pekárně. „U zákazníků patří k nejoblíbenějším," řekl nejmladší ze tří sourozenců Josef. Podle třetího bratra Jiřího bylo nejnáročnější uválet a ztužit syrový bochník, který vážil kolem třiceti kilo, aby měl správný tvar. „Také bylo složitější sestavit teplotní křivku pečení, aby chléb nebyl syrový, nebo spálený. Pece nám totiž řídí počítač, takže to byla trošku alchymie," popsal Jiří.

Podle něj padlo na obří bochník třicet kilogramů surovin včetně vody. I proto, že si bratři chleba už předtím jednou vyzkoušeli nanečisto, neměli s jeho upečením žádný problém. „Museli jsem si jen koupit ruční sázecí aparát, protože když jsme poprvé sázeli třicetikilový chléb do pece lopatou na klasický chléb, dalo nám to pěkně zabrat," vzpomínal Libor.

Původně chtěli bratři upéct bochník, jenž by měl v průměru sto třicet centimetrů. „Stolař, který vyráběl futrál pro převoz chleba, se ale spletl a udělal ho menší," popsal organizátor celé akce Antonín Vrba, jenž s nápadem pokořit chlebový rekord přišel. Inspiroval ho kníže Karel Schwarzenberg při své nedávné návštěvě Slovácka. „Překvapilo mě, že ve Vlkoši nešel po klobáskách, ale po chlebu, který mu tam velmi chutnal. A protože Kyjov nemá ještě žádný rekord, tak jsme se rozhodli, že uspořádáme setkání knížete s největším chlebem na Slovácku," vyprávěl Vrba.

Upečený chléb vážil přibližně pětadvacet kilo a měl mnohem tlustší kůrku. Krájet ho bratři nechtěli, aby si ho mohli schovat na památku a pochlubit se s ním zákazníkům. Proto napekli dalších třicet klasických bochníků, aby mohli Kyjovští ochutnat.

Kyjovský chléb chutnal i knížeti. „Miluji chleba, mám pro něj slabost. Považuje za úpadek, že se dnes peče chléb, který se nedělá z kvásku, a vůbec přísady, které se používají, by měly být zakázány. A takový pekař by měl být dán do klece a ponořen do řeky," prohlásil kníže.

Autor: Jana Rybová

6.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies