U Okresního soudu v Blansku v pondělí pokračovalo hlavní líčení. Na něj dorazily Anžela Jemelková a Khrystyna Chernei. Zbývající dva obžalovaní se omluvili. U soudu vypovídal například bankovní úředník Milan Daněk. S ním obvinění sjednávali refinancování úvěru.

Anžela Jemelková (vlevo) a Khrystyna Chernei.
Soud: V domově pro starší lidi páchla moč, tvrdí svědkyně

Obžalobu zajímalo hlavně to, jestli provozovatelé uvedli, že v domě plánují poskytovat sociální služby. „Kdyby ano, žádost bych ani neposlal na schválení,“ řekl Daněk.

Soud odročil hlavní líčení na pátek třináctého října. Chce prostudoval listinné důkazy a přejít k závěrečným řečem.

Při vyšetřování případu dále vyšlo najevo, že jeden z těžce nemocných bezdětných klientů měl Chernei odkázat celý svůj majetek.

Ombudsmanka Anna Šabatová: Buďte s blízkými a štěstí hledejte ve vztazích.
Ombudsmanka Anna Šabatová: Buďte s blízkými a štěstí hledejte ve vztazích

U soudu před časem vypovídala Jitka Podsedníková, která zastupovala Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Měla jsem pochybnosti o tom, jestli závěť byla sepsána ze svobodné vůle. Ale chyběl mi nějaký důkaz, proto jsem rozhodnutí nechala na notářovi, který ji uznal za platnou,“ řekla Podsedníková.

Registrovaná zařízení sociální péče hlásí dlouhodobě plný stav. Ze situace těží různí podnikatelé, kteří důchodcům nabízejí ubytování a péči v neregistrovaných zařízeních. Na problémy v nich Deník Rovnost opakovaně upozorňoval. Naposledy na neregistrovaný Senior klub Zlatuška v Boskovicích.

Ilustrační foto
Vražda ve Zbýšově: policie hledá pachatele, podle svědků ženu našli udušenou

Od loňského srpna za poskytování sociálních služeb bez registrace hrozí provozovatelům pokuta až dva miliony korun.