VYBERTE SI REGION

Netýkavkobraní: plevel ohrožuje původní rostliny, dobrovolníci ho proto vytrhají

Blanensko – Netýkavka žláznatá ohrožuje původní druhy rostlin v Moravském krasu. Vytrhat tento plevel se rozhodli dobrovolníci a pracovníci Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras, spolku pro aktivní ochranu přírody OKRAS a Stráže přírody Moravského krasu. V sobotu v devět hodin ráno se brigádníci sejdou v Lažánkách u benzinové pumpy.

14.7.2016
SDÍLEJ:

Trhání netýkavky žláznaté.Foto: Miroslav Trégler

Podle organizátorů se může zapojit každý, kdo chce pomoct. „Tento agresivní plevel začneme trhat právě v Lažánkách. Budeme pokračovat v olšině u Jakubova jezera a podle času a množství dobrovolníků také v nivách potoků nad Sloupem," řekl Zdeněk Musil ze Správy chráněné krajinné oblasti.

Takzvané Netýkavkobraní pořádají už asi sedm let. „Plevel chodíme vytrhávat pravidelně. Cílem je, aby se netýkavka nešířila. Zpravidla ji trháme jednou ročně," doplnil Musil. Ideálním časem pro vytrhávání je právě začátek července. Netýkavka kvete a je nejlépe vidět. Akce se každý rok účastní deset až patnáct lidí. Netýkavkobraní se už v přírodě projevuje. Například ve Křtinském údolí se díky němu tento plevel téměř nevyskytuje.

Dalším významným agresivním plevelem je křídlatka. Ta se ale hubí chemicky. „U netýkavky je možné ruční vytrhávání, protože jí není mnoho a vyskytuje se jednotlivě," vysvětlil Musil.

VERONIKA JELÍNKOVÁ

Autor: Redakce

14.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies