VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ničit chemií plevel? Netřeba, je to chutné jídlo, míní přírodovědci ze Znojma

Znojemsko – Že přehnané používání chemických postřiků přírodě škodí, je dnes už jasné každému. Tam, kde je to jen trochu možné, by proto lidé měli volit jiný způsob ošetření svých polí a zahrad. Přírodovědci ze Znojemska nabízí nyní lidem, kteří se potýkají na svých zahrádkách se všudypřítomným plevelem, nepodléhat pohodlnosti a místo rychlého chemického zničení si plevele trochu užít. A jak? Jako velmi chutného jídla.

5.7.2015 1
SDÍLEJ:

Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.Foto: Archiv Radomíra Němce

„Plevel je rostlina, která roste na záhonu proti vůli pěstitele. Vyhraněné vnímání plevelu a pěstované rostliny přitom v minulosti nebylo zdaleka tak ostré jako nyní," přiblížil botanik Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomír Němec.Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.

Skupinka přírodovědců a dalších milovníků přírody proto před pár dny sesbírala plevely ze zahrady u Znojma a uvařila různá jídla. Podobnou akci budou navíc opakovat. „Připravili jsme pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky a také svěží dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku," přiblížila znojemská cukrářka Jana Boďová, která se akce účastnila.

Jako příklad toho, co lze sníst, lze podle odborníků uvést právě třeba merlík bílý, který lidé dobře znají pod označením lebeda. „Byl to druh u našich předků oblíbený a jeho konzumace na Znojemsku je doložena ještě ve třicátých letech minulého století. Pak tento druh vytlačil pěstovaný špenát a merlík bílý upadl v zapomnění," přiblížil botanik Němec.Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.

Jak upozornil, jen málokdo už dnes ví, že plevely jsou výborným materiálem v kuchyni, lidé si jimi mohou zpestřit svůj jídelníček zejména v předjaří a na jaře, kdy pěstované druhy rostlin ještě nerostou a neplodí.

Lístky některých druhů plevele lze kvůli jejich aromatičnosti použít do polévek, salátů, příloh i omáček. Rovněž tak i do sladkých dezertů a letních nápojů.

I na internetu se již o chutných rostlinách z řad plevele mluví. Podle jednoho z příspěvků například mochna husí dodá patřičnou chuť salátům i sýrové pomazánce. Také se dá podusit na olivovém oleji.Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.

Plané rostliny tak podle odborníků představují studnici minerálních látek, vitamínů a stopových prvků, které v zelenině nabízené v obchodech lze prý jen těžko nalézt. „Udržování zahrádek herbicidy je lákavou cestou, jak se zbavit nežádoucích druhů. Ale takové řešení má i své negativní stránky. Vedle snížení druhové pestrosti a úplného potlačení citlivějších druhů, jako je chrpa modrá nebo mák vlčí, je to postupné ukládání nežádoucích látek v půdě. Ty se pak mohou dostat i do pěstovaných rostlin, se kterými je zkonzumujeme," upozornil Němec.

Lidé místo toho mají zkusit jako naši předkové na záhonech některé druhy nevnímat jen jako plevel a tolerovat je.

Autor: Vojtěch Smola

5.7.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brněnský kapitán Pavel Zavadil v zápase proti Mladé Boleslavi.

Nemůžeme doma dostat tři góly, zlobil se Zavadil po prohře Zbrojovky

Výstava brněnského technického muzea lákala na přehlídku historických hasičských vozů, vojenských aut i starých autobusů.
1 22

OBRAZEM: Vrátili se v čase. Na palubě historických autobusů

Památek je v kraji stále víc. Nově i soubor sarkofágů nebo statek

Jižní Morava – Větší komplikace při opravách, ale taky snazší cesta k dotacím. Takové jsou pro vlastníky důsledky toho, když se jejich majetek stane kulturní památkou. Na jižní Moravě takových budov nebo věcí od začátku loňského roku přibylo několik desítek. Některé z nich opakovaně.

Besední dům v Ivančicích získává zpět lesk. Na tanec v něm si lidé počkají

Ivančice – Do víc než sto let starých trámů podlahy půdního sálu zapustí sondy a zjistí, jestli jsou v pořádku nosné konstrukce. I tím letos začne další etapa oprav novorenesančního Besedního domu v Ivančicích na Brněnsku.

Mužští učitelé ve školce? Rodiče jim mají problém věřit

Jižní Morava /ANKETA/ – Jeden muž na 250 žen. Jihomoravské mateřské školy trpí obrovským nedostatkem učitelů. Mohou za to nízké platy i nepřízeň rodičů.

AKTUALIZOVÁNO

Mistrovské oslavy v Brně: hokejisty přivítalo 12 tisíc fanoušků, obsadili i věž

Brno /VIDEO, FOTOGALERIE/ – „Brno, miluji tě!" volal na plném Zelném trhu v centru města kouč a majitel hokejové Komety Libor Zábranský. Měl k tomu dobrý důvod, protože bez ohledu na déšť přišlo na sobotní oslavu titulu dvanáct tisíc fanoušků a na náměstí vládla euforická atmosféra připomínající zlaté okamžiky českého hokeje po výhře v Naganu. Fanoušci obsadili i nedalekou věž Staré radnice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies