VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ničit chemií plevel? Netřeba, je to chutné jídlo, míní přírodovědci ze Znojma

Znojemsko – Že přehnané používání chemických postřiků přírodě škodí, je dnes už jasné každému. Tam, kde je to jen trochu možné, by proto lidé měli volit jiný způsob ošetření svých polí a zahrad. Přírodovědci ze Znojemska nabízí nyní lidem, kteří se potýkají na svých zahrádkách se všudypřítomným plevelem, nepodléhat pohodlnosti a místo rychlého chemického zničení si plevele trochu užít. A jak? Jako velmi chutného jídla.

5.7.2015 1
SDÍLEJ:

Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.Foto: Archiv Radomíra Němce

„Plevel je rostlina, která roste na záhonu proti vůli pěstitele. Vyhraněné vnímání plevelu a pěstované rostliny přitom v minulosti nebylo zdaleka tak ostré jako nyní," přiblížil botanik Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomír Němec.Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.

Skupinka přírodovědců a dalších milovníků přírody proto před pár dny sesbírala plevely ze zahrady u Znojma a uvařila různá jídla. Podobnou akci budou navíc opakovat. „Připravili jsme pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky a také svěží dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku," přiblížila znojemská cukrářka Jana Boďová, která se akce účastnila.

Jako příklad toho, co lze sníst, lze podle odborníků uvést právě třeba merlík bílý, který lidé dobře znají pod označením lebeda. „Byl to druh u našich předků oblíbený a jeho konzumace na Znojemsku je doložena ještě ve třicátých letech minulého století. Pak tento druh vytlačil pěstovaný špenát a merlík bílý upadl v zapomnění," přiblížil botanik Němec.Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.

Jak upozornil, jen málokdo už dnes ví, že plevely jsou výborným materiálem v kuchyni, lidé si jimi mohou zpestřit svůj jídelníček zejména v předjaří a na jaře, kdy pěstované druhy rostlin ještě nerostou a neplodí.

Lístky některých druhů plevele lze kvůli jejich aromatičnosti použít do polévek, salátů, příloh i omáček. Rovněž tak i do sladkých dezertů a letních nápojů.

I na internetu se již o chutných rostlinách z řad plevele mluví. Podle jednoho z příspěvků například mochna husí dodá patřičnou chuť salátům i sýrové pomazánce. Také se dá podusit na olivovém oleji.Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.

Plané rostliny tak podle odborníků představují studnici minerálních látek, vitamínů a stopových prvků, které v zelenině nabízené v obchodech lze prý jen těžko nalézt. „Udržování zahrádek herbicidy je lákavou cestou, jak se zbavit nežádoucích druhů. Ale takové řešení má i své negativní stránky. Vedle snížení druhové pestrosti a úplného potlačení citlivějších druhů, jako je chrpa modrá nebo mák vlčí, je to postupné ukládání nežádoucích látek v půdě. Ty se pak mohou dostat i do pěstovaných rostlin, se kterými je zkonzumujeme," upozornil Němec.

Lidé místo toho mají zkusit jako naši předkové na záhonech některé druhy nevnímat jen jako plevel a tolerovat je.

Autor: Vojtěch Smola

5.7.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Deník - Naši prvňáci

Představíme prvňáky z Tyršovy ZŠ, v Tuháčkově ulici, Bednářově či ZŠ v Troubsku

Výstava Brno dýchej
1 5

Výstava Ovzduší nemá hranice varuje Brňany před škodlivými látkami

Starostům městských částí vadí Hollan i doprava ve městě

Brno /ANKETA/ - Problémy v dopravě představitelé města řeší pomalu a s náměstkem pro dopravu Matějem Hollanem se velmi špatně jedná. Tak zní hlavní výtky starostů brněnských městských částí vůči magistrátu. Zjistil to Brněnský deník Rovnost, který je všechny oslovil. Kromě dopravy jim vadí také tahanice o územní plán.

Zadeh manželovi vyhrožoval a nechal ho unést, tvrdí svědkyně

Brno – Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh obžalovaný z daňových úniků za 2,5 miliardy a údajného ovlivňování svědka v pondělí opět stanul před Krajským soudem v Brně. Soud vyslýchal bývalou zaměstnankyni firmy, kde byl Zadeh investor. „Manželovi vyhrožoval a nutil ho účastnit se daňových úniků. Také ho nechal unést a poté nás jeho lidé sledovali,“ řekla svědkyně Milena Fajfrová.

Zdravotní sestry dostanou přidáno. Kraj rozdělí nemocnicím 35 milionů

Jižní Morava – Dva tisíce navíc k hrubé výplatě dostávají nelékařští pracovníci už od července. Peníze pro nemocnice na zvýšení platů třeba zdravotním sestrám nyní schválili krajští zastupitelé na svém posledním jednání.

Z vraždy ve vlaku viní kriminalisté 39letého střelce. Je ve vazbě

Brněnsko – Vlak na trati mezi Brnem a Adamovem už v pátek večer vyjížděl z nádraží v Bílovicích nad Svitavou, když jej zastavila záchranná brzda. V jednom z vozů totiž po střelbě zůstal ležet nehybný muž, který při události zemřel. Jak už Deník Rovnost informoval, podezřelého z vraždy policisté dopadli, v pondělí pak oznámili, že je ve vazbě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení