VYBERTE SI REGION

Ničit chemií plevel? Netřeba, je to chutné jídlo, míní přírodovědci ze Znojma

Znojemsko – Že přehnané používání chemických postřiků přírodě škodí, je dnes už jasné každému. Tam, kde je to jen trochu možné, by proto lidé měli volit jiný způsob ošetření svých polí a zahrad. Přírodovědci ze Znojemska nabízí nyní lidem, kteří se potýkají na svých zahrádkách se všudypřítomným plevelem, nepodléhat pohodlnosti a místo rychlého chemického zničení si plevele trochu užít. A jak? Jako velmi chutného jídla.

5.7.2015 1
SDÍLEJ:

Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.Foto: Archiv Radomíra Němce

„Plevel je rostlina, která roste na záhonu proti vůli pěstitele. Vyhraněné vnímání plevelu a pěstované rostliny přitom v minulosti nebylo zdaleka tak ostré jako nyní," přiblížil botanik Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomír Němec.Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.

Skupinka přírodovědců a dalších milovníků přírody proto před pár dny sesbírala plevely ze zahrady u Znojma a uvařila různá jídla. Podobnou akci budou navíc opakovat. „Připravili jsme pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky a také svěží dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku," přiblížila znojemská cukrářka Jana Boďová, která se akce účastnila.

Jako příklad toho, co lze sníst, lze podle odborníků uvést právě třeba merlík bílý, který lidé dobře znají pod označením lebeda. „Byl to druh u našich předků oblíbený a jeho konzumace na Znojemsku je doložena ještě ve třicátých letech minulého století. Pak tento druh vytlačil pěstovaný špenát a merlík bílý upadl v zapomnění," přiblížil botanik Němec.Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.

Jak upozornil, jen málokdo už dnes ví, že plevely jsou výborným materiálem v kuchyni, lidé si jimi mohou zpestřit svůj jídelníček zejména v předjaří a na jaře, kdy pěstované druhy rostlin ještě nerostou a neplodí.

Lístky některých druhů plevele lze kvůli jejich aromatičnosti použít do polévek, salátů, příloh i omáček. Rovněž tak i do sladkých dezertů a letních nápojů.

I na internetu se již o chutných rostlinách z řad plevele mluví. Podle jednoho z příspěvků například mochna husí dodá patřičnou chuť salátům i sýrové pomazánce. Také se dá podusit na olivovém oleji.Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.

Plané rostliny tak podle odborníků představují studnici minerálních látek, vitamínů a stopových prvků, které v zelenině nabízené v obchodech lze prý jen těžko nalézt. „Udržování zahrádek herbicidy je lákavou cestou, jak se zbavit nežádoucích druhů. Ale takové řešení má i své negativní stránky. Vedle snížení druhové pestrosti a úplného potlačení citlivějších druhů, jako je chrpa modrá nebo mák vlčí, je to postupné ukládání nežádoucích látek v půdě. Ty se pak mohou dostat i do pěstovaných rostlin, se kterými je zkonzumujeme," upozornil Němec.

Lidé místo toho mají zkusit jako naši předkové na záhonech některé druhy nevnímat jen jako plevel a tolerovat je.

Autor: Vojtěch Smola

5.7.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté brněnské Komety vyhráli v 41. kole extraligy v Hradci Králové 4:3 po prodloužení.

Bojovat a makat. Kometa už se nastavuje na play-off mód, v Hradci se vyplatil

Socha Panny Marie Ořešínské.

Ořešínská madona putuje domácnostmi. Čeká na opravu zvoničky

Lidé zaznamenávají místa do čichové mapy Brna. Voní jim třeba pivovar

Brno /ANKETA/ – Mendlovo náměstí páchne, na Úvoze se kvůli smogu téměř nedá dýchat. Na přibližně dvě desítky podobně nelibě páchnoucích míst v brněnských ulicích už upozornili lidé na internetu. Díky takzvané čichové mapě, kterou na web minulý týden umístili její autoři.

Stříhají v něm lidi přes sto let. Nejstarší brněnské kadeřnictví zrekonstruují

Brno /FOTOGALERIE/ – Ženy i muži se chodí už více než století stříhat do kadeřnictví v Údolní ulici. Nejstarší brněnský salón majitel zrekonstruuje.

Židenický místostarosta Kunc byl podle inspekce hrubý na zaměstnance radnice

Brno - Hrubé jednání a vulgární projevy ze strany místostarosty Petra Kunce měli zažít zaměstnanci židenické radnice podle zprávy inspektorátu práce. „Někteří zaměstnanci pociťovali jednání místostarosty v rozporu s dobrými mravy," sdělila za inspekci Dagmar Berková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies