VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Novinka: vinaři zchladí hrozny ještě před kvašením kvůli lepšímu zachování chutí

Znojmo – Zchladit hrozny Rulandského modrého ještě před kvašením hroznů a zachovat tak všechny chutě, které slunce i úrodná půda rudým bobulím vína dodá. Takovou novinku se nyní rozhodli ve svém středisku v Jaroslavicích vyzkoušet vinaři ze Znovínu Znojmo. Na vývoji nového produktu s vinařskou firmou spolupracují odborníci z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

17.12.2015
SDÍLEJ:

Matematicko-fyzikální fakulta rozjíždí spolupráci na vývojovém projektu s vinařskou firmou Znovín. Na snímku ředitel Znovínu Pavel Vajčner a děkan fakulty Jan Kratochvíl. Foto: MFF UK/Luboš Svoboda

Akademici tak propojí své vědomosti s praktickými zkušenostmi vinařů. Ti vybrali pro unikátní produkt odrůdu červeného vína, které se na Znojemsku velmi dobře daří. „Půjde o vína z Rulandského modrého, a lidem nabídneme červené, růžové a klaret. Připravíme exkluzivní balení, které půjde na trh v březnu," naznačil ředitel Znovínu Znojma Pavel Vajčner.

Pro zástupce matematicko-fyzikální fakulty se jedná o ojedinělou a netradiční spolupráci. „Již vzhledem k našemu zaměření obvykle pracujeme s IT podniky nebo s bankami či pojišťovnami," uvedl děkan fakulty Jan Kratochvíl.

chlazení hroznů
Vinaři při takovém způsobu výroby vína používají metodu chlazení v mrazírenských vozech, kterými hrozny v malých bedýnkách převáží. Bobulky hroznů se dají ochladit také suchým ledem. Jde o oxid uhličitý, který je při teplotě mezi sedmdesáti a osmdesáti stupni Celsia v pevném skupenství. Podle sommeliéra Františka Koudely takto ošetřené víno takřka neumožňuje život baktériím.

Myšlenka na nový projekt vznikla nad sklenkou vína. „Každý rok vybíráme před Vánocemi dárky a jako fakultní víno jsme letos vybrali Rulandské šedé 2013 ze Znovínu. Slovo dalo slovo a projednali jsme i další možnou spolupráci," podotkl Kratochvíl.

Pro příští rok vyrobí vinaři s pomocí matematiků unikátní víno. „Použijí metodu kryomacerace, což znamená chlazení hroznů ještě před samotným kvašením," prozradil děkan fakulty.

Znojemský sommeliér František Koudela naznačil, že procesem zchlazování si hrozny zachovají maximum aromatických látek, tříslovin a kyselin. „Tento způsob čas od času některá vinařství použijí, ale není úplně obvyklý. Je to totiž poměrně nákladná záležitost," prozradil Koudela.

Podle je Rulandské modré pro nový produkt dobrá volba. „Chlazení umožní zvláště u červených vín vyniknout všem jeho vlastnostem. Ve víně pak zůstane maximum toho, co dá hroznům vinohrad," přiblížil sommeliér.

V čem bude konkrétní práce odborníků z fakulty spočívat a jak výsledky jejich vývojové práce pomohou vinařům, nechtěl přiblížit ani děkan fakulty Jan Kratochvíl, ani ředitel Vajčner. „Informace chceme dávkovat postupně a v tuto chvíli nechceme více prozrazovat," tajil detaily Vajčner.

Loni a předloni spolupracoval Znovín také s brněnskou Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity. Odborníci tehdy pracovali na zeleném a tropickém typu vín z odrůdy Sauvignon blanc. Navrhovali agrotechnický postup, který umožnil získat hrozny v optimální kvalitě právě pro tato vína. „Sauvignony s označením tropical a green šly doslova na dračku a vína jsou již vyprodaná. Pro příští rok připravujeme v této edici Cabernet Sauvignon Rose," přislíbil Vajčner.

Autor: Ilona Pergrová

17.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Otevření kina Art se zpozdí kvůli azbestu. Odstranění vyjde na dva a půl milionu

Výstavba bytů. Ilustrační foto.
7

V Králově Poli přibudou nové moderní byty. I s parkem a vnitrobloky

Obchodování s nezdaněným lihem: odsouzenému propadne 14 tisíc litrů lihu

Brno – Případ patnácti obžalovaných za obchodování s nezdaněným lihem v úterý řešil Krajský soud v Brně. Lihovarníka Štefana Pavlíka odsoudil ke třem rokům ve vezení s podmíněným odkladem trestu na pět let a dohledem. Dále mu udělil zákaz činnosti na tři roky a propadnutí víc než čtrnácti tisíc litrů lihu.

Psa měl na vodítku, ale bez náhubku. Zvíře pokousalo důchodkyni

Brno – Útočícímu psovi se v pondělí odpoledne bránila dvaasedmdesátiletá důchodkyně v jižní části města. Pes byl sice na vodítku, neměl ale náhubek a ženu pokousal.

Zvýšené nebezpečí vzniku požárů končí. Hejtman výstrahu odvolal

Jižní Morava - Rozdělat táborák a uvařit si v přírodě při kempování jídlo nebo spustit ohňostroj mohou Jihomoravané opět bez obav. Stav zvýšeného nebezpečí vzniku požárů kvůli suchu i vysokým teplotám totiž v úterý ve dvě hodiny odpoledne jihomoravský hejtman Bohumil Šimek odvolal.

Nebezpečné topoly vykáceli. Nové stromy v ulici nevysadí

Brno /FOTOGALERIE/ - Místo čtyř poškozených topolů u Moldavské ulice v brněnských Bohunicích stojí od minulého týdne pouze jeden z nich. Nechali je vykácet představitelé městské části. Některým z místních se to nelíbí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení