VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Novinka: vinaři zchladí hrozny ještě před kvašením kvůli lepšímu zachování chutí

Znojmo – Zchladit hrozny Rulandského modrého ještě před kvašením hroznů a zachovat tak všechny chutě, které slunce i úrodná půda rudým bobulím vína dodá. Takovou novinku se nyní rozhodli ve svém středisku v Jaroslavicích vyzkoušet vinaři ze Znovínu Znojmo. Na vývoji nového produktu s vinařskou firmou spolupracují odborníci z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

17.12.2015
SDÍLEJ:

Matematicko-fyzikální fakulta rozjíždí spolupráci na vývojovém projektu s vinařskou firmou Znovín. Na snímku ředitel Znovínu Pavel Vajčner a děkan fakulty Jan Kratochvíl. Foto: MFF UK/Luboš Svoboda

Akademici tak propojí své vědomosti s praktickými zkušenostmi vinařů. Ti vybrali pro unikátní produkt odrůdu červeného vína, které se na Znojemsku velmi dobře daří. „Půjde o vína z Rulandského modrého, a lidem nabídneme červené, růžové a klaret. Připravíme exkluzivní balení, které půjde na trh v březnu," naznačil ředitel Znovínu Znojma Pavel Vajčner.

Pro zástupce matematicko-fyzikální fakulty se jedná o ojedinělou a netradiční spolupráci. „Již vzhledem k našemu zaměření obvykle pracujeme s IT podniky nebo s bankami či pojišťovnami," uvedl děkan fakulty Jan Kratochvíl.

chlazení hroznů
Vinaři při takovém způsobu výroby vína používají metodu chlazení v mrazírenských vozech, kterými hrozny v malých bedýnkách převáží. Bobulky hroznů se dají ochladit také suchým ledem. Jde o oxid uhličitý, který je při teplotě mezi sedmdesáti a osmdesáti stupni Celsia v pevném skupenství. Podle sommeliéra Františka Koudely takto ošetřené víno takřka neumožňuje život baktériím.

Myšlenka na nový projekt vznikla nad sklenkou vína. „Každý rok vybíráme před Vánocemi dárky a jako fakultní víno jsme letos vybrali Rulandské šedé 2013 ze Znovínu. Slovo dalo slovo a projednali jsme i další možnou spolupráci," podotkl Kratochvíl.

Pro příští rok vyrobí vinaři s pomocí matematiků unikátní víno. „Použijí metodu kryomacerace, což znamená chlazení hroznů ještě před samotným kvašením," prozradil děkan fakulty.

Znojemský sommeliér František Koudela naznačil, že procesem zchlazování si hrozny zachovají maximum aromatických látek, tříslovin a kyselin. „Tento způsob čas od času některá vinařství použijí, ale není úplně obvyklý. Je to totiž poměrně nákladná záležitost," prozradil Koudela.

Podle je Rulandské modré pro nový produkt dobrá volba. „Chlazení umožní zvláště u červených vín vyniknout všem jeho vlastnostem. Ve víně pak zůstane maximum toho, co dá hroznům vinohrad," přiblížil sommeliér.

V čem bude konkrétní práce odborníků z fakulty spočívat a jak výsledky jejich vývojové práce pomohou vinařům, nechtěl přiblížit ani děkan fakulty Jan Kratochvíl, ani ředitel Vajčner. „Informace chceme dávkovat postupně a v tuto chvíli nechceme více prozrazovat," tajil detaily Vajčner.

Loni a předloni spolupracoval Znovín také s brněnskou Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity. Odborníci tehdy pracovali na zeleném a tropickém typu vín z odrůdy Sauvignon blanc. Navrhovali agrotechnický postup, který umožnil získat hrozny v optimální kvalitě právě pro tato vína. „Sauvignony s označením tropical a green šly doslova na dračku a vína jsou již vyprodaná. Pro příští rok připravujeme v této edici Cabernet Sauvignon Rose," přislíbil Vajčner.

Autor: Ilona Pergrová

17.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Technika modrotisk. Ilustrační foto.

Modrotisk usiluje o zapsání na seznam UNESCO. Na jižní Moravě zůstaly dvě dílny

Ilustrační foto
6

Chodci přišli v Husově ulici o část podloubí. Kvůli prodejně

Kosti? Budoucí lékaři si pro ně chodí do školní půjčovny

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Kost křížovou, obratle a třeba i části lebky mají budoucí lékaři z brněnské Masarykovy univerzity k dispozici dvakrát týdně. Získávají je v takzvané kosťárně, půjčovně kostí ve škole. Studenti využívají také muzeum, kde mohou pozorovat orgány nebo části končetin i s tkáněmi. Útrobám anatomického ústavu lékařské fakulty se věnuje další díl seriálu Deníku Rovnost nazvaného Za zavřenými dveřmi.

Krajská koalice představila programové prohlášení. Chce řešit majetek i sucho

Brno, jižní Morava – Zlepšíme komfort dopravy, budeme prosazovat větší otevřenost vzdělávacího systému, podpoříme sport především u dětí a mládeže. Takovéto cíle a mnoho dalších uvádí krajská koalice ve svém programovém prohlášení. Představila ho přibližně pět měsíců od loňských voleb.

AKTUALIZOVÁNO

Kontrolní výbor projednává levné volání. Je to pokus o veřejné lynčování, tvrdí Bartík

Brno – Chtěl levné volání pro obyvatele Brna-středu, místo toho předvolali jeho samého – radního Svatopluka Bartíka. Kontrolní výbor městské části se začal věnovat tomu, jak radnice dojednala zakázku na služby PR agentury.

Platy řidičů autobusů: 11 dopravců kývlo na nabídku kraje, čtyři se nevyjádřili

Brno – Krajští radní na svém středečním zasedání schvalovali dodatky smluv s autobusovými dopravci. Ti si už dříve stěžovali, že nemají dostatek peněz na navýšení platů svých řidičů, které jim přikazuje loňské nařízení vlády. „Nabídli jsme dopravcům navýšení plateb o 2,85 korun na kilometr. Jedenáct firem z patnácti na nabídku přistoupilo, čtyři se ještě nevyjádřily," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Roman Hanák.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies