VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nový kód na mase ohlídá jeho původ. Kupující to zajímá, říká autor nápadu

Miroslav - K označení Regionální potravina či prestižní vinařské VOC se již brzy připojí další. S novinkou přišli zemědělci v Miroslavi.

28.7.2016 2
SDÍLEJ:

Unikátní aplikaci, která umožní zákazníkům pomocí QR kódu zjistitl detaily o původu masa, spouští nyní v Agrodružstvu Miroslav.Foto: Archiv Agrodružstva Miroslav

Předtím, než se dostane křupavý nedělní řízek na svátečně prostřený stůl, zjistí hospodyně velmi snadno a pohodlně, v jakých podmínkách prase žilo a z jaké farmy pochází. Nejedná se o výhled do daleké budoucnosti. V miroslavském Agrodružstvu nyní totiž vymysleli a zavedli unikátní způsob označení původu masa, který nemá v celé zemi obdoby. Pomocí aplikace v mobilním telefonu a načtením QR kódu, kterým je maso na pultech obchodů označené, se zákazník dozví řadu užitečných informací.

Nápad se zrodil v hlavě Radka Janečka, který je místopředsedou miroslavského družstva. Za pomoci specializované firmy se mu podařilo rozjet pilotní projekt. „Zmiňovaný kód je věc, kterou jsem řešil i s ministerstvem zemědělství. K nápadu mě přivedlo to, že se takřka každý den setkávám s tím, že spotřebitele zajímá, odkud pochází maso, mléko nebo vejce," vysvětlil Janeček.Unikátní aplikaci, která umožní zákazníkům pomocí QR kódu zjistitl detaily o původu masa, spouští nyní v Agrodružstvu Miroslav. Na snímku autor nápadu Radek Janeček.

Na potřebných údajích tvořících QR kód spolupracuje výrobce masa a jatka. „Kód jsme sestavili pro sebe. Je to pro naše zákazníky garance a jistota, že maso pochází z Miroslavi. Nyní jeho fungování testujeme a postupně ho můžeme nabídnout i ostatním zájemcům. Podobným způsobem se dá totiž kontrolovat i ostatní zemědělská produkce, jako jsou kuřata, ryby, mléko nebo vejce," dodal Janeček. Připomněl, že každého jednotlivého zemědělce mohou podržet právě jeho zákazníci tím, že budou kupovat jeho maso.

Aplikace bude v blízké budoucnosti volně ke stažení a fungovat bude majitelům androidních telefonů.

Podle Miroslava Jůzla z brněnské Mendelovy univerzity může být aplikace užitečná provázáním na další informace. „Dobré bude, pokud zde zákazník zjistí třeba informace o chovu a plemenech nebo kulinářské využití. Lidé nebudou muset informace složitě hledat a budou dostupné v mobilu. Považuji to za velmi užitečné," naznačil Jůzl, který se na vývoji aplikace podílel doporučeními ohledně data spotřeby.

Zda novinka dokáže oslovit všechny zákazníky, ukáže zřejmě čas. „Snažím se hlídat, odkud jsou potraviny, které kupuji. Snad bych vše potřebné uměla najít i na mobilu, musela by mi s tím ale pomoci dcera," uvažovala například důchodkyně Blanka Nesnídalová.

Za zajímavý nápad označil QR kód také znojemský odborník na marketing Pavel Kovařík. „Může zprostředkovat informace, které se nevejdou na etiketu. Pokud novinku výrobce doprovodí i marketingovou kampaní, může to zvýšit zájem o téma lokálních produktů a podpořit poptávku i po produkci dalších místních zemědělců," uvažoval Kovařík.

Na druhou stranu naznačil, že je otázka, jak na tuto novinku budou reagovat zákazníci a nakolik pro ně bude možnost skenovat mobilem etikety na mase atraktivní. „Jako vždy bude záležet na skutečném přínosu a unikátnosti informací zobrazených prostřednictvím QR kódu. Sám jsem na výsledný efekt zvědavý," uzavřel Kovařík.

Autor: Ilona Pergrová

28.7.2016 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prezident Miloš Zeman
AKTUALIZOVÁNO
21

Bojkot Zemana: krajští zastupitelé za TOP09 a Žít Brno prezidenta nepřivítají

Ilustrační foto.

Řidič narazil do stromu a vyletěl z auta. Zraněním na místě podlehl

Kometa startuje letní dřinu a vymění tenisky za brusle

Brno – Zhruba před měsícem křepčili po brněnském ledě s pohárem pro vítěze extraligy. Teď už hokejisté Komety zahájili letní přípravu na nadcházející ročník a hned po 35 dnech nazují brusle. V pondělí se sešli a ve středu už je čeká dřina na ledě. „Je to novinka. Žádné běhání v lese, místo toho půjdou kluci na brusle," říká asistent kouče Komety Kamil Pokorný.

Kvůli zpopelnění cestují zesnulí i na druhý konec země, říká ředitel pohřební služby

Brno /ROZHOVOR/ – Až stovky kilometrů převáží pohřební služby těla zesnulých, pokud se pozůstalí rozhodnou pro jejich kremaci. Mnohé pohřební služby totiž mrtvé spalují v krematoriích na druhém konci republiky. „Nikde není řečeno, že zpopelňovat mrtvé musíme v nejbližším krematoriu. Podstatné ale je, aby s tím pozůstalí souhlasili," říká ředitel jedné z brněnských pohřebních služeb Pavel Cajzl.

AUTOMIX.CZ

Škoda zvažuje sporťák inspirovaný legendárním "erkem". Jak by mohl vypadat?

Česká automobilka Škoda v minulých letech získala pověst výrobce především praktických vozů, které nabízejí řadu chytrých nápadů. V poslední době se ale značka snaží také působit emotivně. I proto zvažuje sportovní auto, které bude inspirované legendárním kupé 110 R ze 70. let.

VIDEO: Strážníci pochytali sprejery. Zamilovaný Romeo se pod vyznání podepsal

Brno – Skupinu sprejerů chytili v sobotu večer brněnští strážníci na jihu města. Trojici přitom přistihli přímo při činu. Třiatřicetiletý muž dokonce ve sprejování pokračoval i v přítomnosti strážníků. „Na vyzvání toho ale nechal. Strážníci skupinu chytili také díky dobré domluvě, kdy sprejery obklíčili," popsal mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies