Noclehárna je objekt, kam mohou lidé bez přístřeší přijít večer za poplatek přespat. Brzy ráno musí zase odejít. V Brně jsou noclehárny na Bratislavské, Mlýnské a Masné ulici.

Charitní noclehárna na Bratislavské má 34 míst. „Z nich je 24 pro muže a deset pro ženy. Noc stojí 30 korun," uvedl vedoucí charitních služeb pro lidi bez domova Petr Šimon. Podle něj jsou místa skoro obsazena, ale najde se ještě pár volných. „Zájemců přibylo v poslední době vlivem velké zimy," dodal.

Další noclehárnu v Brně nabízí na Mlýnské ulici Armáda spásy. Kapacita je 50 míst a cena 35 korun včetně večeře. Noclehárna poskytuje nejen lůžko, ale také hygienické zázemí, jídlo a základní odborné sociální poradenství. Noclehárna zřizovaná městem se nachází ještě na Masné ulici a disponuje 42 lůžky za 50 korun na noc. „Další noclehárnou provozovanou městem je Dům sociální prevence – Podnásepní. Má 43 lůžek a cena je stejná jako na Masné," doplnil mluvčí magistrátu Pavel Žára. Podle něj obsazenost přesáhla 50 procent.

Plná je noclehárna Charity v Sacharovově ulici v Hodoníně, kde je 20 míst. „I když ale máme plno, nikoho na mrazu nenecháme. Kdo k nám přijde, o toho se postaráme. Máme možnost přidělat další lůžka, nebo zájemce alespoň posadíme do tepla na židli," řekl ředitel oblastní charity Salajka.

Volno je ještě v Blansku, kde noclehárna nabízí 15 lůžek. „Už 13 je obsazených, ale dvě jsou ještě volná. Cena je 40 korun na noc. Obsahuje nejen zapůjčení lůžka, ale také ložního prádla, pyžama, ručníku a popřípadě mycích potřeb," informoval vedoucí noclehárny Jiří Papiž.

V Brně mohou bezdomovci chladné noci přečkat i v nočních krizových centrech, která se nacházejí u nocleháren. Nic se za to neplatí, ale centra nemají postele. Lidé mohou noci přečkat v teple na židli nebo na zemi.