Podle meteorologů se ochladí až v druhé polovině štědrovečerní noci a na druhý svátek vánoční, kdy by mohly teploty dosáhnout dokonce čtyř až pěti stupňů pod nulou. „Mohl by díky tomu napadnout slabý sněhový poprašek. Na Štědrý den ale určitě ne. V Jihomoravském kraji se totiž teplota bude pohybovat mezi sedmi až jedenácti stupni Celsia," řekl Miroslav Hradil z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

I první polovina prosince byla letos teplotně nadprůměrná. Bylo o tři až pět stupňů tepleji, než je pro toto období na jihu Moravy obvyklé. Dokonce 19. prosince padl teplotní rekord. „V Pohořelicích na Brněnsku a Lednici na Břeclavsku bylo 14,8 stupně Celsia. Tak teplé počasí panovalo v kraji 19. prosince naposledy před pětadvaceti lety, kdy padl absolutní rekord 16,4 stupně Celsia," informoval meteorolog Mojmír Martan. Letos zatím sněžilo jen asi tři dny. Sněhový poprašek si lidé užívali jen 1. a 2. prosince, ale dosahoval pouze jednoho centimetru. Nesouvislá vrstva sněhu potom napadla 11. prosince.

Pro dobrou náladu

Sníh pozitivně působí taky na lidskou psychiku, proto teď podle odborníků může být hodně lidí podrážděných. „Sníh může přispět k dobré náladě, zejména pokud na sněhové radovánky máme pozitivní vzpomínky z minulosti. Například z lyžování nebo sáňkování. Navozuje také vánoční atmosféru, kterou mnozí z nás mají hodně rádi," upozornil brněnský psychoterapeut Aleš Aujezký.

Někteří Jihomoravané jsou však ze současného počasí nadšení. „Máme tradici, že každý rok jezdíme s dalšími místními motorkáři na vánoční vyjížďku na motorkách. Aspoň nám nebude zima a hlavně nebude namrzlá silnice nebo na ní nebude ležet sníh. A o vánočních svátcích nebudu muset řešit odklízení sněhu před domem," shrnul třeba motorkář Jan Červinka ze Slavkova u Brna na Vyškovsku.

Ve sněhovou nadílku letos nevěří ani sázkové kanceláře. „Sázky na bílé Vánoce jsou už naší sváteční tradicí. Bohužel podle vývoje v posledních letech se zdá, že ty blátivé mají vítěznou šňůru," popsal marketingový manažer sázkové kanceláře Unibet Milan Klemš. Jak uvedl, podle posledních let a kurzů, které vypisovali, se příchod sněhu do nižších poloh očekává až nejdřív na Tři krále. Unibet proto už před týdnem vypsal kurz 6,00 pro Brno.

Kdyby se však předpovědi meteorologů a sázkařů nenaplnily, jsou podle slov ředitele Brněnských komunikací Leoše Chasáka silničáři připravení na nejhorší. „Máme jednadvacet posypových vozidel, jedenáct a půl tisíce tun posypu, hlavně soli a taky drti. Kdyby napadlo sněhu více, jsou připravené i traktory s radlicemi," uvedl Chasák. Do techniky letos investovali deset až patnáct milionů. Loňská zima byla mírná, proto přikupovali jen dva tisíce tun posypu za čtyři miliony.

Jak upozornil ředitel jihomoravské agrární komory Jaromír Musil, stávající teplé počasí je velkou hrozbou především pro úrodu. „Může se pak totiž velmi rychle ochladit, což je problém nejen pro plodiny, ale také pro lidský organismus. Ani ten není stavěný na velké výkyvy," uzavřel Musil.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.