To je případ i hodonínské restaurace Najrent. Hosté se tomu diví. „Devadesát procent jídel je velice dobrých a slané mi vůbec nepřipadají. Dokonce si občas ještě přisolím polévku,“ svěřil se například Jan Pospíšil.

Podle hygieniků má optimální denní příjem soli dosahovat u dospělé osoby pět až šest gramů. Asi třetina tak připadá na oběd. Jenže ze třiceti příhraničních poledních jídel by na pokrytí denní dávky soli stačilo ve většině restaurací jen sto gramů pokrmu.

Vinařští turisté pochodovali slováckými vinohrady.
Od 6 do 23 kilometrů. Pochod slováckými vinohrady nabídl burčák, vína i pálenky

Situace se podle odborníků příliš nelepší. „Srovnali jsme výsledky s předchozími lety a hodnoty jsou stejné, i když pokaždé provozovatele informujeme,“ uvedl ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice v Brně Milan Šles.

Obědové menu
Břeclavsko:
· Transroll – cz, Lednice: necelých 14 g soli

Hodonínsko:
· Restaurace Najrent Hodonín: necelých 11 g soli

Znojemsko:
· Bowling sport bar Znojmo: necelých 11 g soli

· Optimální denní příjem u dospělého je 5 – 6 g soli

I tentokrát ale naměřené hodnoty provozovatele překvapily. Někteří upozornili na to, že výsledky mohou být často ovlivněné velikostí porcí i typem jídla. „Chceme samozřejmě, aby naši zákazníci byli zdraví, ale každé jídlo vyžaduje jiné množství soli. Z jedné polévky a jednoho hlavního chodu se nedají dělat objektivní závěry. Průkaznější by byla analýza jídel za celý týden,“ vyjádřil se za Jídelnu Traktorka ve Znojmě Marek Prouza.

Podobně to vidí i zástupkyně ředitele krajského zařízení Emin zámek v Šanově na Znojemsku Miloslava Buczyková. „Našimi klienty jsou hlavně chlapi a ti mají rádi trochu slanější jídla. Navíc u nás kontrola hodnotila vývar a smažený sýr se šunkou, které bývají slanější,“ řekla Buczyková.

A doplnila, že s doporučeními hygieniků už pracují. „Radí, abychom používali místo soli více koření,“ prozradila.

Restauracím nehrozí žádné postihy, hygienici je smí na nešvar pouze upozornit.

Knír a hákový kříž přimaloval například neznámý pachatel Tomio Okamurovi na billboardu v Jugoslávské ulici v Brně.
Okamura s hákovým křížem, Sobotka s kosočtvercem. Vandalové ničí billboardy

Hygienici upozorňují na to, že nadbytek soli zatěžuje ledviny a je jedním ze zásadních faktorů pro vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku. „Zvyšuje se tak riziko předčasného úmrtí nebo invalidity,“ varoval vedoucí oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Motol Petr Tláskal.

PETR TUREK
ADAM LUKŮVKA