VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obliba obědů v restauracích roste. Lidem se vyplatí

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Vynechat dnes oběd? Vzít si ho s sebou do práce v krabičce, nebo vyrazit někam na polední menu? Takové otázky často řeší tisíce Jihomoravanů. A stejně jako lidé z ostatních krajů České republiky volí stále mnoho z nich první možnost.

13.9.2014 10
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Vyplývá to z průzkumu Food. Pro Evropskou unii ho organizuje společnost Edenred, která vydává stravenky Ticket Restaurant. „Češi obědvají o něco málo pravidelněji než před pěti lety. Na druhou stranu oběd si každodenně dopřává čtyřiapadesát procent zaměstnanců, což je oproti roku 2009 nárůst o procento," sdělil ředitel marketingu společnosti Pavel Kusý.

Lákají na meníčka

Z průzkumu také vyplývá, že když lidé o přestávce v práci obědvají, téměř v sedmdesáti procentech případů jdou do restaurace. „Vzhledem k nárůstu cen potravin, energie a dalších věcí si myslím, že obědvat v restauraci se dnes minimálně jednotlivcům vyplatí. Jak je to u rodin s dětmi, nemohu posoudit," nabídl vysvětlení manažer brněnské Stopkovy Plzeňské Pivnice Josef Dubský.

Obliba obědů v restauraci roste i podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky Václava Stárka. „Mnoho podniků také přizpůsobuje svým hostům nabídku, která je většinou výhodnější než například ve večerním provozu," uvedl Stárek.

Zároveň potvrdil, že stále sílí trend zdravého stravování. Problém je ale často v tom, že lidé mají o zdravém jídle zkreslené představy. „Mnohá domácí jídla jsou často zdravější než například velká porce pizzy, přesto je toto jídlo velmi oblíbené. Pokud se navíc někdo snaží jíst zdravě například tím, že si dává velmi často lososy, tak neví, že tato ryba je poměrně tučná, na rozdíl od některých našich ryb jako je třeba pstruh nebo candát," upozornil Stárek.

I přes podobné případy jsou ale podle něj lidé v oblasti stravování stále zkušenější a mají větší přehled. To potvrdil i Kusý, který uvedl, že stále víc strávníků hledí na to, jaká je nutriční hodnota jídla. „Lidé se nechtějí přejídat. Zatímco před pěti lety se podle tohoto kritéria rozhodoval každý pátý, teď je to skoro třetina," sdělil.

Vliv televize

Podle majitele Restaurace U Slunce v Blansku Petra Novotného spoustu lidí ovlivnily různé televizní pořady o zdravé výživě. „Snaží se sledovat trendy ve stravování, často si objednávají saláty a lehčí, nemastná jídla," popsal Novotný.

Například provozovatel restaurace Astoria ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku Jiří Kostolný má ale jiné zkušenosti. Podle něj lidé o zdravé jídlo příliš nestojí. „Nejčastěji si objednávají smažené pokrmy. Řízky s bramborovým salátem jsou u nás na denním pořádku," uvedl Kostolný. Dodal, že se snaží do nabídky zahrnout saláty, zeleninové rizoto či tofu. Těmto jídlům ale podle něj holdují jen vegetariáni, kterých v posledních letech přibývá.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.

Málo času? Meníčka lidem vozíme
MARTIN MOŠTĚK

Znojmo - V kuchyni restaurace u Sokolské ulice ve Znojmě mají dva kuchaři před polednem obzvláště napilno. Kuřecí prsa v bramboráku, grilovaného pstruha nebo čevabčiči musí totiž nakládat nejen na talíře pro strávníky, kteří přišli, ale také do krabiček k rozvozu do několika podniků a provozoven ve městě.
Službu rozvážení menu podnik nabízí téměř rok. „Někteří lidé nám ze začátku říkali, že by na meníčko zašli, ale nestíhají to. Postupně jsme tedy začali s rozvážkou," říká Ilona Irmannová. Je jednatelka společnosti, která restauraci provozuje.
Obědy v krabičkách objednává pravidelně několik firem, menších provozoven, ale také jednotlivci. „Zájem postupně roste. Denně v průměru rozvezeme přes sedmdesát meníček," dodává jednatelka.
Přímo v restauraci je zájem o jídla větší, ale kuchaři při sestavování menu myslí na to, že budou obědy i rozvážet. „V nabídce máme dvě denní a jedno týdenní menu. Musíme přemýšlet nejen o tom, kolik jich udělat, ale i tom, že smažená jídla se k rozvážení nehodí, protože ztrácejí na kvalitě," upozorňuje Irmannová.
Připravit jedno meníčko i s polévkou, tedy zabalit do krabiček a zatavit, může podle ní trvat necelé dvě minuty. „Nějaký čas ušetříme tím, že firmy, které od nás odebírají pravidelně, mají své jídlonosiče. Ale i tak mají naši dva kuchaři a jejich pomocníci práce dost," přibližuje.

Lidé díky stravenkám jedí zdravěji, říká Kusý

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Bez stravenek by lidé méně chodili na obědy. To tvrdí marketingový ředitel společnosti Edenred, která vydává stravenky Ticket Restaurant, Pavel Kusý. „Stravenky přináší výhody všem účastníkům systému. Zaměstnavatelům, restauracím i zaměstnancům," tvrdí.

Co si lidé za stravenky nejčastěji kupují?

Nejčastěji jimi platí za jídlo v době pracovního oběda. Až čtyřicet procent zaměstnanců využije všechny své stravenky na teplé jídlo v restauraci.

Vyplývá z toho, že případné omezení stravenek může ovlivnit počet lidí, kteří jedí v restauracích?

Skupina lidí, kteří se stravují v restauracích a jídelnách, je stabilně početná. Troufáme si tvrdit, že je to právě i díky stravenkám. Z průzkumu vyplývá, že stravenky tvoří třicet procent tržeb restaurací v době oběda.

Mohou podle vás stravenky motivovat lidi k tomu, aby jedli zdravěji?

Ano, z dlouhodobých průzkumů jasně vyplývá, že v případě zrušení stravenek by sedmdesát procent zaměstnanců chodilo na obědy méně často. A snížili by za oběd útratu. Hrozilo by proto, že by se začali stravovat nekvalitně.

Jak výhodné je pro zaměstnavatele přispívat zaměstnancům na stravenky?

Pro zaměstnavatele jde o daňově uznatelný náklad a je tedy výhodné dávat zaměstnancům stravenky jako základní formu benefitů. Restauracím zase zvyšují tržby v čase oběda a zaměstnancům umožňují pravidelné stravování. Přináší výhody pro všechny účastníky systému.

Autor: Vojtěch Kučerák, Redakce

13.9.2014 VSTUP DO DISKUSE 10
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hráči Komety Brno Martin Zaťovič (vlevo) a Marcel Haščák.

Dlouhé volno? Můžeme si za něj sami, culí se Zaťovič

Jednání u olomouckého vrchního soudu v případu čtyřnásobné vraždy s obviněným Kevinem Dahlgrenem.
1

Rozsudek doživotí pro Dahlgrena? Místo překládání tlumočnice odešla na procházku

Corea, Bona i Diana Krall. Na brněnský JazzFest míří světoznámé hvězdy

Brno – Swingující Joe Lovano, afrokubánský Richard Bona i inteligentně popový Dan Bárta. Šestnáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu JazzFestBrno nabídne jazz mnoha podob a v interpretaci těch nejlepších hudebníků.

Národní divadlo Brno láká do Reduty na jednorožce se ztopořeným penisem

Brno - Národní divadlo Brno chystá v Divadle Reduta na Zelném trhu novou inscenaci Strach jíst duši a vyzývá diváky: "Pokud Vás už nebaví fronty na selfie pod Joštem na Moraváku, stavte si udělat fotku k nám. V Redutě to vidíme růžově!" Tato krátká výzva doplňuje snímky zveřejněné na sociální síti Facebook, na nichž je nahý muž s hlavou jednorožce. Rekvizita je zabarvená do růžova a diváka upoutá zejména zvýrazeněním penisu.

Hošnova vila v duchu podnikatelského baroka je na prodej. Hrozí jí i zbourání

Brno – Připomínku porevolučního kapitalismu v podobě vily podnikatele Rudolfa Hošny nabízí k prodeji realitní kancelář. Známou stavbu nad Pisáreckými tunely možná čeká demolice, na jejím místě může vyrůst bytový dům.

Pomohou s jazykem, děláním úkolů, výběrem školy. Brno dá na doučování 50 milionů

Brno – Cizinci, kteří neovládají dobře český jazyk, školáci ze sociálně slabších rodin i děti, kterým nejde třeba matematika. Škála žáků, kteří potřebují doučování, je široká. Vedení města Brna je od srpna plánuje podpořit. Na doučování a kariérové poradenství získalo v pondělí od ministerstva školství dotaci padesát milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies