Půl roku začíná od čtvrtka běžet všem, kteří chtějí prodávat více než patnáctiprocentní lihoviny. Restauracím, barům, benzinkám, stánkům s občerstvením, obchodům nebo dálkovým autobusům. A třeba i drogeriím a lékárnám. Ti všichni mají právě šest měsíců na to, aby získali koncesi na prodej lihu a lihovin. Další omezení pak čeká od prosince jejich výrobce. Musejí platit vysoké kauce a někteří se proti tomu bouří.

Koncesi nařizuje prodejcům novela živnostenského zákona. „Má zabránit daňovým únikům a zprůhlednit trh s lihovinami," informoval vedoucí Obecního živnostenského úřadu v Hodoníně Marek Šimek. Podle něj se jen na Hodonínsku novinka dotkne asi devíti stovek restaurací.

Těm, kdo budou alkohol prodávat bez koncese, hrozí až milionová pokuta od živnostenského úřadu. „Všem radím, aby si o povolení zažádali co nejdříve. Zájemců totiž bude opravdu hodně, takže nechat to na poslední chvíli se nevyplatí," zdůraznil Šimek.

Doplnil, že žádosti se podávají zadarmo na živnostenském úřadě a nejsou k nim potřeba žádné speciální doklady či odborná způsobilost. „O této novince víme. Ještě si vše pečlivě prostudujeme a pak žádost podáme. Jestli je to dobrý, nebo špatný krok neřeším. Prostě si to povolení musíme vyřídit," řekl například provozovatel občerstvení v Sudoměřicích na Hodonínsku Zdeněk Fojtík.

Likvidace malých

Další novinka, která má omezit trh s černým lihem, začne platit od prosince. Nelíbí se ale malým výrobcům, tvrdí, že půlmilionová kauce je může zlikvidovat.

Peníze musí zaplatit každý, kdo vyrábí lihoviny. „Kauci složí ve chvíli, kdy chce být oprávněným distributorem. Předtím u celního úřadu zažádá o kontrolní pásky, tedy kolky, a tam je také dostane," uvedl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Za půlmilionovou kauci výrobci dostanou pětadvacet tisíc kolků. „Použijí je na skleněné lahve o objemu od šedesáti mililitrů do tří litrů," upřesnil mluvčí. Ti, kteří chtějí kolků více, zaplatí rovnou pětimilionovou kauci. Peníze dostanou zpět až při ukončení podnikání.

Malí výrobci proti kauci protestují. Například třiatřicetiletý Jan Stávek z Němčiček na Břeclavsku, který s bratrem vyrábí likéry už čtrnáct let. „Děláme je i z rakytníku, který je léčivý. Nová kauce je nesmysl, zničí malé výrobce zajímavých likérů. Zůstane jen monopol velkých likérek," upozornil Stávek.

Bojí se také o svá fortifikovaná vína. Na nápoj mezi vínem a destilátem mají koncesi jen čtyři lidé v republice. „Velké firmy se na takové produkty vykašlou. Moc by mě mrzelo, kdybych to musel udělat i já," řekl.

Připojil se proto ke skupině třiceti kolegů, kteří na novinku společně podali ústavní stížnost. Fandí jim například i Jiří Foukal z Valtic. „Čím více likérek s dobrými výrobky, tím lépe," řekl muž, který letos pořádal košt pálenek.