Do budoucna chtějí jihomoravští odboráři jednat už jen s krajským hejtmanem. „Velmi dlouho se nic neděje, proto jsme došli k vyhlášení stávkové pohotovosti. Podporu nám daly záchranky z celé republiky, zhruba 130 tisíc odborářů," uvedl za jihomoravské odboráře jejich předseda Bohuslav Zrza.

Podle předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníkové je problémů mezi záchranáři na jižní Moravě příliš. „Situace je tam neřešená téměř rok a půl i přes jednání s bývalým i současným vedením kraje. Žádný výsledek se zatím ani nerýsuje," upozornila.

Čtěte také: V sanitkách při výjezdech chybí lékaři, varují odboráři záchranky

Jihomoravští záchranáři vyhlásili kvůli problémům s vedením stávkovou pohotovost už loni v červenci. Důvodem byla špatná komunikace či diskriminace zaměstnanců v odměňování. „Stejné pracovní delikty postihuje vedení rozdílně a nemá pravidla pro přidělování osobních příplatků," dodala Žitníková.

Podle ředitele záchranné služby Milana Klusáka jsou ale rozdílné osobní příplatky normální. „Na místech, kde je větší vytíženost logicky zaměstnanci mají i vyšší osobní příplatek oproti základnám, kde jezdí méně," oponoval.

Vedení jihomoravské záchranky vyvolání pohotovosti vnímá jako akt vydírání. Nátlak odborů odmítá i vedení kraje, jak ujistila krajská mluvčí Monika Brindzáková. Nové vedení kraje se podle Brindzákové od svého zvolení stavem uvnitř jihomoravské záchranky intenzivně zabývá a snaží se situaci vyřešit.

Čtěte také: Výtky odborů jsou neopodstatněné. Krajská kontrola podpořila vedení záchranky

Zástupci kraje se již v minulosti několikrát sešli se širším vedením záchranky a také s odboráři a nespokojenými zaměstnanci. „Na schůzkách zaznívaly velmi rozdílné názory na jednotlivé problémy v organizaci záchranné služby a také naprosto protichůdné argumenty. Největším problémem mezi oběma stranami je podle vedení kraje špatný způsob komunikace. Pro její zlepšení proto prvního února zvolilo mediátora," upřesnila mluvčí Brindzáková.

Dvě ze tří jihomoravských odborových organizací ale tvrdí, že měl kraj mediátora zajistit dříve. Kvůli nedodržení termínu proto trvají na odvolání ředitele záchranky. „Takový přístup a posléze i vyhlášení celorepublikové stávkové pohotovosti považujeme za nepřijatelné a žádáme odboráře k návratu k jednacímu stolu," zdůraznila Brindzáková.

Čtěte také: Vedení záchranky kryje opilé lékaře, tvrdí odboráři. Ředitel protekci odmítá

Požadavek odborářů na odvolání ředitele záchranky podle Zrzy stále platí, proti jednání prostřednictvím mediátora ale údajně nic nemají.

Ředitel záchranky i kraj také ubezpečil Jihomoravany, že záchranný systém funguje standardně. „Přestože je situace složitá, pacienty stávková pohotovost nijak neohrozí," ujistil Klusák.