Ředitel vyšší odměny přiznal. „Je to moje chyba. Špatně jsem pochopil pokyny," uvedl Pelikán.

Záležitost řešil i generální ředitel hasičů Drahoslav Ryba. „Překročení limitu s krajským ředitelem projednal a důrazně mu jej vytkl. Zároveň ho upozornil, že když poruší pokyny i letos, bude to řešit kázeňsky," řekla mluvčí generálního ředitelství Ivana Svitáková.

Krajský ředitel Pelikán zároveň odmítl informaci, že peníze na odměny bral z rozpočtu určeného pro provoz. „Je to nesmysl. Vše bylo ze mzdových prostředků. Podřízení odměny dostali za plnění nadstandardních úkolů. Kvůli odchodu dvaceti zaměstnanců museli například řešit reorganizaci a sháněli také peníze na provoz," poznamenal ředitel jihomoravských hasičů.

Krajský ředitel hasičů dodal, že loni zaměstnancům k platům rozdělil ještě osmadvacet milionů korun. „Drtivou většinu z toho dostali běžní hasiči," podotkl Pelikán.

Kvůli vysokým odměnám pro náměstky se v pondělí sešel i se zástupci jihomoravských hasičských odborářů. „Bavili jsme se o tom. Zdůraznil, že peníze nebral z provozních nákladů. Přesto je otázka, zda si ti lidé zaslouží tak vysoké odměny," řekl šéf krajských hasičských odborů Josef Pražák.

Zároveň potvrdil, že peníze navíc loni dostala většina hasičů v kraji. „Ředitel mezi nás rozdělil platy po těch hasičích, co odešli. Je to sice jen pár tisíc korun za rok, ale i ty se hodí. Většina z nás totiž živí rodinu a platí hypotéku, takže je každá koruna dobrá," poznamenal Pražák.