Zdražení odpadu lidem vadí. „Pokud člověk žije sám, příliš ho to nezabolí. Čím víc lidí ale v rodině je, tím víc peněz zaplatí a zdražení je tím víc zasáhne. Já platím poplatky za sebe a ještě dvě děti, pokud se navýší a připočtu k tomu další zdražování, které vláda chystá, tak nevím, kde na to budu brát," obává se žena z Blanska, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Jeden obyvatel Blanska zaplatí nyní za odpad čtyři sta devadesát dva korun ročně. Tvrdí to starosta Lubomír Toufar. „Tyto peníze však na svoz a likvidaci odpadu nestačí. Z rozpočtu města tak musíme doplácet téměř třetinu vybrané sumy. Přestože se poplatky za likvidaci a podobně neustále zvyšují, taxa pro lidi zůstává stejná," nastínil situaci. I podle Toufara je však dvojnásobný poplatek za odpad pro obyvatele měst a obcí příliš. Pokud tuto maximální hranici vedení státu opravdu určí, bude se snažit hledat jiné cesty, jak ušetřit.

„Museli bychom vše promyslet. Můžeme třeba vybrat svozovou firmu, která bude tuto službu provádět za nižší cenu. Pokud to ale bude nutné, poplatek nakonec zvýšíme, i když budeme riskovat, že pak přibude neplatičů," upozornil Toufar.

O sto padesát tisíc korun je každý rok chudší olešnický rozpočet. Tolik totiž vedení města musí přidat k vybraným poplatkům za odpad. „Na zdražení poplatku za odpad čekají starostové léta. Stát totiž zakonzervoval tento poplatek na pět set korun a donutil tak obce, aby likvidaci odpadu platily ze svého rozpočtu. Ceny za jeho uložení se přitom neustále zvyšují. Snažíme se sice najít co nejlevnější svozovou firmu, ale nemáme moc na výběr," sdělil starosta Olešnice Zdeněk Peša. Pokud návrh projde, Olešničtí zaplatí ze svých kapes víc, ovšem maximálně o sto korun na osobu, tedy šest stovek ročně.

Zdražit či nezdražit. Nad tím se zamýšleli tento týden i boskovičtí radní. Obyvatelé města v současnosti platí maximální částku, a to pět set korun. „I tak ale na odpad doplácíme z městské pokladny. Je tedy možné, že budeme muset poplatek od lidí opravdu zvýšit. Nejdřív ale budeme hledat jiné cesty úspor, například můžeme motivovat lidi, aby odpad víc třídili," uvedla místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.

Návrh v květnu schválili poslanci České republiky. Může však narazit v Senátě. Podle senátora Jozefa Regece tak ještě není nic jisté. „Senát bude tento návrh teprve projednávat, a pak jej bude muset podepsat ještě prezident," sdělil Regec. Sám má ke zdražení poplatku za odpad výhrady.

„Je těžká doba, ceny se zvedají a lidé nejsou schopní platit ani účty za plyn. Velmi špatná je situace v městečkách a obcích, " řekl Regec. Ten upozornil, že starostové opravdu doplácí velké částky, peníze ale mohou získat z prodeje nadbytečného obecního majetku, jako jsou pozemky či domy. „Starostové mají obrovské možnosti, jen se s tím musí poprat," dodal senátor.