Obchody by měly mít zavřeno například o vánočních svátcích 25. a 26. prosince, na Nový rok a o Štědrém dnu by měly zavřít v poledne. „Naši návštěvníci využívají tradičně státních svátků k cestě za nákupy a zábavou. Omezení otevírací doby by znamenalo přerušení fungující pětadvacetileté tradice, na kterou jsou všichni zvyklí. Omezení je zbytečné," připustil ředitel centra Olympia Brno Jan Pazour.

Zavřeno by mělo být také o Velikonočním pondělí, osmého května, osmadvacátého září a osmadvacátého října. „Jde o příspěvek k lepšímu skloubení pracovního a rodinného života," zdůraznil předseda poslanců vládní KDU-ČSL Jiří Mihola.

Odboráři se snaží zákon prosadit už několik let. „Návrh může podpořit menší podniky a provozovatele služeb například v regionech, když lidé místo návštěvy nákupních center vyrazí na výlet," sdělil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Novelu inicioval senátor za sociální demokracii František Bublan. Podle návrhu by se omezení nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do dvou set metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Bublan uvedl, že rozdělení podle plochy obchodu do návrhu převzal z francouzského zákona.

Společnost Datart, která má jednu z poboček také v Brně, považuje návrh na omezení otevírací doby jen v obchodech nad dvě stě metrů čtverečních za diskriminační. „Pokud má dojít k omezení otevírací doby prodejen, tak by měla platit stejná pravidla pro všechny," řekla mluvčí Datartu Iva Pavlousková.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale zasahovat nemůže. „Toto není téma pro nás. Zákon se navrhuje v legislativním procesu a zákonodárce sám si ho může upravit, jak uzná za vhodné," vysvětlil mluvčí úřadu Martin Švanda.

Proti návrhu se ozval ředitel outletového centra Freeport Hatě na Znojemsku Jan Procházka. „Zákaz bude znamenat ztráty na tržbách desítky milionů korun. O svátcích totiž návštěvnost centra vzroste až o sedm set procent v porovnání se všedními dny," zdůraznil.

Naopak v brněnském obchodním centru Letmo problém neočekávají. „Našim nájemcům nabízíme mít jak na Štědrý den, tak na Silvestra úplně zavřeno. Záleží pouze na jejich rozhodnutí. Samozřejmostí je ale uzavření všech obchodů 25. a 26. prosince, stejně jako na Nový rok. Vlastník centra, společnost PZ Projekt a.s., obecně umožňuje všem nájemcům mít ve všechny státní svátky zavřeno," uvedla Zuzana Papežová z marketingového oddělení obchodního centra Letmo.

Navrhovaná norma počítá s tím, že za porušení zákazu by obchodníkům hrozila sankce do milionu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět milionů korun. Nyní prodejní dobu obchodů v České republice v době státních svátků žádný předpis nereguluje.