Poprvé v této zimní sezoně spustí vleky v Ski areálu Klínek v Předkláštěří na Brněnsku. „Přírodního sněhu jsme tuto zimu zatím moc neměli, sněžilo spíše více na jihu Moravy. Zatím se nedá hodnotit, že je to špatná sezona, ale doufám, že toto počasí vydrží aspoň měsíc," sdělil provozovatel sjezdovky Pavel Ivánek.

Šedesát centimetrů sněhu nabízí Skipark Filipov v Javorníku na Hodonínsku. „Konečně jsou ideální podmínky pro lyžování a jedou všechny vleky Tuto zimu jsme zažily časté výkyvy počasí a museli jsme sjezdovky udržovat sněhovými děly," podotkl provozovatel vleku Zdeněk Veselý. Stejně jako v Předklášteří i Skipark Filipov nabízí každý den také večerní lyžování.

Na víkendové lyžování se těší Jana Hrochová z Brna. „Pojedeme letos poprvé. Než si troufneme na větší kopce, vyrazíme nejdříve asi do Němčiček," řekla lyžařka.

Například Skiareál v Nedvědicích s vleky Nutrie, Kovířová a Býšovec zatím na příznivé sněhové podmínky stále čeká. „I v Brně je víc sněhu než tady. Napadlo tak maximálně pět centimetrů," sdělil člen místního lyžařského spolku, který si nepřál uvést své jméno.

Podle meteorologů bude tento víkend pro lyžaře na jihu Moravy příznivý. „A to hlavně v sobotu, kdy bude sice převažovat spíše více oblačnosti, ale nemělo by se objevit téměř žádné sněžení," uvedla Jitka Kučerová z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu. Podle ní vydrží o celém víkendu teploty pod nulou, což je důležité pro výrobu umělého sněhu.

Množství sněhu, které tuto zimu napadalo na jihu Moravy, se liší region od regionu. „Na Brněnsku zatím napadlo od začátku listopadu do tohoto čtvrtku o osmadvacet procent více sněhu, než je dlouhodobý průměr. Na Znojemsku je situace opačná, množství napadlého sněhu zatím bylo výrazně během celého prosince a ledna výrazněji pod dlouhodobým průměrem," informoval klimatolog Pavel Zahradníček.