Jaká je aktuálně úroda hub na jižní Moravě?
Houby moc nerostou. Oproti červnu, kdy jsme je mohli téměř kosit, je nyní situace mnohem horší. Úroda se stěhuje na Vysočinu a to především do vyšších poloh. Na jižní Moravě málo prší, což houbám neprospívá.

Jak se liší letošní houbařská sezona od loňského roku?
Rozdíl je skutečně obrovský, loňský rok byl tak suchý, že nerostly prakticky žádné plodnice. Přestože aktuálně jich taky zrovna moc není, situace je pořád o hodně lepší než tehdy.

Které druhy se letos vyskytují nejvíc?
Na jižní Moravě především holubinky. Na Vysočině suchohřiby hnědé, smrkové hřiby, růžovky a bedly.

CELÉ TÉMA O HOUBAŘENÍ NAJDETE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.

Objevila se letos v kraji nějaká vzácná houba?
Jedna houbařka přinesla muchomůrku Vittadiniho, která roste především na místech, která ovlivnil člověk. Jiný houbař zase našel hřib nachový. Obě tyto houby jsou jedovaté.

Máte už letos hlášené otravy houbami?
Otrav je každoročně hodně. Lidé jsou v tomto ohledu bohužel naprosto nezodpovědní. Často si pletou smrtelně jedovatou muchomůrku bílou se žampionem nebo muchomůrku tygrovanou s muchomůrkou růžovkou.

Co byste houbařům doporučil, když nevědí, zda je houba jedlá?
Pokud jsou z Brněnska, tak je nejlepší navštívit naši houbařskou poradnu, kde jim rádi pomůžeme. Předejdou tak nepříjemnostem a zdravotním potížím.

Které chyby dělají milovníci hub při sběru nejčastěji?
Houbaři pravidelně sbírají do igelitových sáčků nebo si domů odnáší staré houby, které už nejsou jedlé. Plesnivé plodnice okrajují a poté jedí, což rozhodně nedoporučujeme. Jakmile je houba částečně plesnivá, nemá se vůbec připravovat v kuchyni.

MARKÉTA WEINLICHOVÁ