„Od července do srpna pak mohou návštěvníci vstupenky zakoupit za čtyři sta devadesát korun a v září před konáním vinobraní i na místě u pokladny za pět set padesát," uvedla ředitelka pořádající městské společnosti Mikulovská rozvojová Marcela Koňáková.
výběr z programu: Pálavské vinobraní v Mikulově (pátek 11. až neděle 13. září)
- Pátek:
Ondřej Brzobohatý, 18.30, Náměstí
Národní soutěž vín Mikulovské vinařské podoblasti s veřejnou ochutnávkou nejlepších vín, 16.00 – 20.00, zámek
MIG 21, 21.00, amfiteátr
- Sobota:
Věra Špinarová, 19.45, Náměstí
Audience krále Václava IV.
s královnou Chantal Poullain, 15.00, zámek
Monkey Business, 22.15, amfiteátr
- Neděle:
Bratři Ebenové, 12.45, Náměstí
Pásmo rytířských her a soutěží, 11.00 – 17.00, zámecká zahrada
Návštěvníci se dočkají čtyř žánrově rozdílných scén a koncertů známých i nastupujících interpretů. Patří mezi ně například MIG 21, Monkey Business, Hradišťan, Buty, Portless, Hana Zagorová, Věra Špinarová, Ondřej Brzobohatý, Marta Jandová či Bratři Ebenové. Písně a hudba se rozezní v nedávno modernizovaném amfiteátru, historickém Náměstí a nově také na horním zámeckém nádvoří. „Ani letos jsme nezapomněli na milovníky jazzu a mluveného slova. Těšit se mohou na Jazzpetit, Junior Band z Pohořelic, Jiřího Stivína nebo imitátora Petra Jablonského," vyjmenovala Koňáková.
Ruční zpracování
Chybět nebudou ani tradiční vystoupení folkoristů, dechovek a cimbálek. Moravská lidová hudba a zpěv se ponese Náměstím i Vinařským městečkem v Kapucínské ulici a všemi zákoutími Mikulova.
Každý bod programu si lidé mohou vychutnat se sklenkou burčáku či vína. Navštívit lze další ročník Národní soutěže vín v hlavním zámeckém sále. Odborníci i laici tam budou mít k dispozici více než pět set vzorků z mikulovské podoblasti. U Udírenské věže pak bude možné si vyzkoušet někdejší způsob zpracování hroznů na ručním mlýnku a pomocí mechanického lisu.
V Gajdošově sále se odehraje další ročník Mikulovského nosu; republikového šampionátu v rozeznávání vůní ve víně. Na zámku se uskuteční i další prohlídky a řízené degustace jednotlivých vinařství. Víno i burčák „poteče" v hojné míře i ve Vinařském městečku v Kapucínské ulici, ve stáncích na náměstí i v okolních vinotékách, restauracích a penzionech. Zájemci si mohou koupit hroznový mošt, doma sledovat vývoj kvašení a čekat na svůj vlastní burčák.
Jen na Facebooku už s předstihem potvrdilo účast tři a půl tisíce lidí. Někteří řeší problémy s ubytováním. „Většina lidí si je zamlouvá půl až rok dopředu," napsala k radám na včasné rezervace například Anna Sedláčková.