Mezi nové kulturní památky se letos v dubnu zařadil třeba soubor sarkofágů v Doubravníku na Brněnsku. Hrobka, ve které jsou uložené, se zatím lidem otevírá jen příležitostně. Vedení městyse to chce změnit. „Hrobka je vlhká, a proto tam moc lidí nepouštíme. Máme už ovšem nachystané projekty na restaurování sarkofágů i opravu hrobky. Díky zpamátnění můžeme snáze žádat o dotace," řekla doubravnická starostka Barbora Šenkyříková.

Novou kulturní památkou se může chlubit Doubravník na Brněnsku. Devatenáct sarkofágů šlechtického rodu Mitrovských, uložených v místní hrobce v chrámu Povýšení svatého Kříže, Ministerstvo kultury prohlásilo kulturní památkou.
Sarkofágy Mitrovských jsou památkou, rozhodlo ministerstvo

Na seznam památek se mohou dostat i zdánlivě obyčejné věci. Příklad je selská usedlost v Kučerově na Vyškovsku. Památkou je od letošního února. „Dům je ukázkový příklad vývoje domu na Vyškovsku v průběhu sta let, konkrétně od první třetiny devatenáctého století do první třetiny dvacátého století," stojí v odůvodnění ministerstva kultury.

Některé jihomoravské památky ale naopak nedávno o svou ochranu přišly. V Brně a na Brněnsku takových bylo přes čtrnáct set. Může za to stará administrativní chyba. Někteří majitelé nemovitostí už o navrácení ochrany požádali. Patří mezi ně i Petra Frankeová, jejíž rodina od první republiky vlastní vilu v Tišnově na Brněnsku. „Jsme úplně první, kdo status památky získal zpět. Záleží mi na starých věcech. Dům má bohatou historii, kterou je třeba připomínat," vysvětlila Frankeová.

Výstava brněnského technického muzea lákala na přehlídku historických hasičských vozů, vojenských aut i starých autobusů.
OBRAZEM: Vrátili se v čase. Na palubě historických autobusů

Žádat může kdokoli

Na seznam staronových památek se může brzy zařadit taky neorenesanční škola na Šujanově náměstí v Brně nebo secesní budova bývalé Kontribučenské záložny v Tišnově. Ministerstvo kultury totiž zahájilo proces jejich znovuzpamátnění.

O zápis na seznam památek může požádat kdokoli. Ministerstvo pak jeho návrh posoudí. Mnohdy to ale může trvat i roky.

Zkušenosti s tím mají třeba památkáři na Hodonínsku. „Zhruba před sedmi lety jsem podával návrh na vyhlášení ochrany dvojice hraničních kamenů z poloviny osmnáctého století. Stále se ale nic neděje," zdůraznil Jaromír Míčka z památkového ústavu.

V Brně takto odborníci usilují už několik let o opětovné zpamátnění hotelu International.

Nové jihomoravské památky
⋅ Od začátku loňského roku se na jihu Moravy stalo památkou 37 budov nebo jejich částí. Nejvíce na Znojemsku, na Břeclavsku nepřibyla památka žádná.
⋅ Na seznam se postupně vracejí i památky z Brna a Brněnska vyřazené kvůli staré administrativní chybě. První je vila Franke v Tišnově.

Při stavbě beranidla na brněnském Špilberku použili středověký jeřáb.
Obří beranidlo postavili na hradbách Špilberku. Pomocí dobového jeřábu