„Vznikl na začátku dvacátého století, když se Hodonín velmi rozvíjel a hodně se tady stavělo, včetně radnice. Retrostyly byly tehdy na Moravě ještě aktuální, ale další novogotické stavby jsou až v Lednicko-Valtickém areálu,“ upozornil na výjimečnost hodonínského hřbitova památkář Jaromír Míčka.

Hodonínští zvelebují místo posledního odpočinku od roku 2008. Provedení památkové obnovy komplexu tamních budov se dokonce v roce 2014 dostalo mezi nejlepší v soutěži Stavba roku. „Letos je v investičním plánu rekonstrukce správní budovy s předpokládanými náklady asi dvacet milionů korun. Do konce dubna bude vypsáno výběrové řízení na dodavatele stavby,“ sdělil mluvčí hodonínské radnice Ivo Cencinger. Prvním z pěti měsíců úprav by měl být červenec.

Hřbitovní zeď v Hodoníně.
Hodonínská hřbitovní zeď má nové fiály

Tomu předcházejí opravy chodníků za šest set tisíc korun v nové části hřbitova, které mají skončit do poloviny června. Úpravy chodníků jsou zapotřebí podle Míčky i ve staré části hřbitova, kde ty současné asfaltové omezují kořenové systémy stromů. „Jde o velký odborný problém, protože kořeny jsou pod asfaltem. Bude se muset navrhnout vhodná skladba chodníků, nejlépe mlatové povrchy kombinované v hlavních osách s dlažbou,“ uvedl památkář.

Na ještě výraznější novinky se chystají v nedaleké Břeclavi. Připravuje se tam totiž nejen pokračování v dláždění chodníků, ale především rozšíření hlavního městského hřbitova, který je největší ze čtyř ve městě a v současné době má kapacitu kolem dvou tisíc míst, včetně těch urnový. „S rozšířením se nejspíš začne v závěru tohoto roku. Vzniknout má prozatím zhruba čtyři sta nových míst,“ upozornil mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Ilustrační foto.
Názorově se rozešli. Zastupitelé vystoupili z ANO, pro Lužice budou pracovat dál

Zároveň tam vyroste nová smuteční obřadní síně. „Náklady poznáme až po výběrovém řízení na dodavatele. V rozpočtu na letošní rok se počítá na rozšíření hřbitova s částkou tři miliony korun,“ doplnil mluvčí.