Místo sladkých tyčinek, slaných brambůrek a dalších pochutin, které nyní ve školách zakazuje pamlsková vyhláška. „Známkujte jako v hodinách, od jedničky do pětky,“ vybízí ředitel školy Pavel Dočekal.

Angličtinář a zeměpisář Jan Komárek má brzy jasno. „Nejvíc mi chutnala šunková pěna. Výborná byla i mrkvová pomazánka a netradiční čočková. Snad si je oblíbí i děti,“ hodnotí učitel.

Všechny připravené produkty schválila nutriční specialistka a vyhovují vyhlášce. „Přemýšleli jsme, jak vyhlášce vyhovět. Kdybychom bufet zavřeli, děti by stejně nakupovaly nezdravé věci kousek od školy. Rozhodli jsme se radši hledat cestu, jak nabídnout svačiny, které jim budou chutnat,“ vysvětluje ředitel.

Škola proto oslovila lahůdkářství Antonína Nečase v nedalekém Vavřinci. „Vzápětí nám tam připravili sortiment pěti pomazánek a jednoho dezertu včetně pečiva. Vše si nechali schválit od výživové poradkyně,“ popisuje ředitel.

Brzy chtějí vybrané pomazánky v bufetu, který provozuje sama škola, nabízet. Postupně plánují přidat další zdravé svačiny. „Věřím, že děti zjistí, že i zdravé věci mohou být dobré a budou je kupovat,“ dodává ředitel školy.

Školní bufety? Brambůrky a kolu si školáci kupují jinde

Blanensko, Vyškovsko – Čipsy, čokoládové tyčinky nebo slazené limonády. Ze školních bufetů tyto nezdravé potraviny sice zmizely, jenže děti je o přestávkách jedí dál.

Pamlsková vyhláška
• Hlavní cíl tzv. pamlskové vyhlášky je zlepšování stravovacích návyků žáků základních škol a prvního stupně víceletých gymnázií.
• Platí od začátku září 2016.
• Od ledna 2017 dodržování vyhlášky sledují kontroly.
• Ve školních bufetech lze možné prodávat pouze potraviny, které odpovídají výživovým složením zásadám zdravé výživy.
• Zakázané jsou energetické nápoje, výrobky obsahující kofein (kromě čaje), umělá sladidla, v bagetách nesmí být kečup a majonéza. Na některé výrobky je stanovený limit cukru i soli.

Třeba podle ředitele vyškovské základní školy Letní pole Jiřího Sochora se stačí o první přestávce projít po chodbách. „Děti si nosí nejčastěji brambůrky a slazené pití,“ konstatoval ředitel.

Podle ředitele blanenské základní školy Tomáše Garrigua Masaryka nebylo moudré přehodit na školy zodpovědnost za vyvážené stravování dětí. „Vyhláška je podle mě nesmysl. Není v silách školy uhlídat, co kdo jí. Jsme v centru města, žáci si můžou klidně koupit něco v okolních obchodech,“ poukázal ředitel základní školy Tomáše Garrigue Masaryka Pavel Nezval.

Některé školní bufety kvůli novince zavřely. Jak už Deník Rovnost informoval, na začátku ledna skončil například školní bufet ve vyškovské základní škole Nádražní 5. „Nového provozovatele stále hledáme a nenacházíme. Za daných podmínek se to kvůli zúženému sortimentu totiž málokomu vyplatí,“ sdělila zástupkyně ředitele Iva Vassová.

Podle provozovatelů kantýn je vyhláška zbytečně přísná a mnohdy až nesmyslná. „Moc se nám nabídka potravin nezměnila, dbali jsme na zdravou výživu už dřív. Nesmíme ale prodávat džusy, protože jsou sladké. Děti ale cukr potřebují také. Nabízíme i müsli tyčinky, což jsou samé ořechy a sušené ovoce. Problém nastává ve chvíli, kdy jsou namočené v čokoládě nebo jogurtu,“ vysvětlila provozovatelka školního bufetu na vyškovské základní škole Letní pole Jarmila Matulová. Čokolády v tamní prodejně nahradily žitné a sýrové plátky a bagety.

Nad některými potravinami by přivřela oči i ředitelka Základní školy v Salmově ulici v Blansku Eva Kadrmasová. „Nevyhovuje třeba ovocný jogurt. Mléčné výrobky jsou hrozně okleštěné,“ připomněla Kadrmasová.

Dodala, že je pro, aby děti jedly zdravě. Podobně jako její kolega Nezval se ale domnívá, že odpovědnost za jejich stravovací návyky by neměla být na škole.

Ne všichni provozovatelé školních bufetů si ale stěžují. Třeba Miroslav Kopřiva, která prodává svačiny v blanenských školách, říká, že vyloženě nezdravé pokrmy dětem nenabízel ani před vyhláškou. „Prodáváme nesycené nápoje do čtyř gramů cukru a třeba grahamové rohlíky s šunkou, sýrem a salátem. Zájem o naše bufety neopadl,“ komentoval situaci Kopřiva.

Takzvaná pamlsková vyhláška vyhovuje některým rodičům. Někdy totiž nestihnou dětem nachystat vhodnou svačinu. „Jsem ráda, že v těchto případech si vyberou jen to zdravé, může se to stát každému,“ svěřila se třeba Renata Vahalová. Její děti navštěvují školu Rodkovského v Blansku.