Když žák břeclavské Základní školy Slovácká přišel do výuky v tričku s podobiznou norského masového vraha Breivika, vzbudil takový rozruch, že učitelé zavolali policii. Oděv totiž doplňovaly také nápisy vztahující se k brutálnímu činu, při němž loni v létě zemřelo sedmasedmdesát lidí, převážně dětí.

„Problém jsme rozebrali s rodiči i chlapcem, všem pak došla závažnost této věci. Vzali jsme tak na sebe zodpovědnost za ostatní. Prodat se totiž mělo kolem třiceti triček, ale ozvali jsme se jen my. Bohužel se tím spustila mediální štvanice," povzdechla si ředitelka školy Iva Jobánková.

Policisté začali událost, která se stala v říjnu, prověřovat po konzultaci s Okresním státním zastupitelstvím v Břeclavi. „Patnáctiletý chlapec triko objednal přes internet z recese a nedomyslel souvislosti. O propagaci terorismu se tak podle odborníků na extremismus nejednalo," sdělila břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Policisté v Praze a dalších místech mimo Břeclavsko podnikli domovní prohlídky a usvědčili provozovatele internetového obchodu. Tím je šestadvacetiletý muž, který prodal kolem třiceti triček s norským vrahem. Policie u něj zajistila i další kusy s příbuznou tématikou.

„V pondělí vyšetřovatelka ve zkráceném přípravném řízení šestadvacetiletému prodejci sdělila podezření z přečinu schvalování trestného činu. Odborníci i policisté se totiž shodli, že se nápisy na oděvech přikláněly k teroristickému činu. Za takový skutek může soud uložit až roční pobyt za mřížemi," konstatovala Haraštová.

Černé triko s Breivikem už obviněný prodejce stáhl z prodeje.

Černé tričko s Breivikovou hlavou doplňoval počet obětí a smyšlený vzkaz atentátníka v angličtině: „Byla to sebeobrana, čubky."

Zlehčit měly obsah trika také odkazy na bojovou počítačovou hru Call of Duty. Hranice mezi černým humorem a podporou trestného činu však byla podle odborníků překročena.

Internetový ZNK shop stejnojmenného vydavatelství s trikem přišel v srpnu. Měsíc na to ohlásil nové zásoby. V pondělí večer na svém facebookovém profilu oznámil konec distribuce jednoho z mnoha triček, které nabízí.

„Od dnešního dne již není na našem shopu k dispozici tričko Breivik: Call of Duty. Kriminální policii to na rozdíl od nás nepřišlo jako moc dobrej fór," informoval stručně.

Podle Hany Martákové, jež se na základní škole Slovácká snaží problémovým situacím předcházet, k podobným případům občas dochází.

„Děti si někdy oblečou trička nebo mikiny s anglickými nápisy, které jsou v překladu vulgární. Školní řád však vyžaduje vhodné a slušné oblečení žáků. Vše tak řešíme a hlásíme rodičům, kteří by měli mít tyto věci na starost," podělila se o zkušenosti Martáková s tím, že škola nad zdánlivou zbytečností nemůže jen tak mávnout rukou.

Jak dodala Jobánková, rodiče by měli mít také přehled o tom, kde se jejich dítě pohybuje na internetu.