Hlídky na jižní Moravě obsadily celkem šestnáct stanovišť. Jedno z nich bylo právě na silnici druhé třídy u hraničního přechodu Lanžhot – Brodské. „Vojáci jsou označení páskou policie, prošli školením. To znamená, že mají stejná práva jako policista ve službě," řekl na místě velitel 73. tankového praporu Ján Kerdík.

ZÁCHYTY V BŘECLAVI

Kromě toho policisté a vojáci kontrolovali také zelenou hranici okolo řeky Moravy a přechod na dálnici D2. „Tady je poměrně klid, na hraničním přechodu na dálnici D2 je aut více. Spolupracujeme s Ředitelstvím silnic a dálnic. Provoz je tam svedený dolů přes odpočívadlo," zmínil ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil.

Úterní kontroly žádného migranta neobjevily. „Na hraničním přechodu na dálnici v Lanžhotě jsme ale zajistili osobu, která byla v pátrání. Nicméně po ověření totožnosti jsme ji propustili," informoval Tržil.

Cvičení navázalo na to loňské se zaměřením na východní hranici. Ve srovnání s tehdejší situací je u hranic se Slovenskem a Rakouskem klid. „Aktuálně se bavíme v řádu o jednotkách zajištěných migrantů za týden. Největší záchyty jsou na vlakovém nádraží v Břeclavi. Hlavně v nočních spojích, které jedou z Vídně. Sem tam pak v autobuse v Mikulově. Poslední případ je z minulého týdne z břeclavského nádraží," upřesnil Tržil.

Policisté a vojáci využili v Lanžhotě několik speciálních přístrojů. Patřil mezi ně například detektor tlukotu srdce. Zařízení má jinak uplatnění při prohledávání kamionů. Nechyběla ani další sledovací technika.