V rozsáhlé opravě starého zámku v Jevišovicích bude i letos pokračovat Moravské zemské muzeum. „V letošním roce chystáme opravu a restaurování omítek severozápadního křídla nad řekou Jevišovkou, připravujeme také opravu pilířů, schodišť a zábradlí vstupního mostku. Na základě geologického průzkumu rozhodneme, zda bude nutná sanace skal pod zámkem. Letošní práce vyjdou na šestnáct milionů korun, celkem již obnova zámku stála sedmdesát milionů,“ vypočítala hlavní úkoly Eva Pánková, která má v muzeu na starosti komunikaci s veřejností.

Změnami projdou i expozice. „K nové expozici pracovny Františka Vildomce doplníme  informace o něm i o jihomoravské archeologii. Z brněnského Paláce šlechtičen posíláme do Jevišovic výstavu Sousedé na talíři, která bude obsáhleji pojednávat o moravské a rakouské kuchyni,“ dodala Pánková.

Naproti tomu Bítov nedostane letos z rozpočtu Národního památkového ústavu ani korunu. „V tuto chvíli nemáme ani na pokrytí provozu. Navíc jsme řešili havarijní stav dřevěného mostu do hradního paláce a přemístění dámských záchodků. Zásah vyžadují i trámy v jedné části paláce, do kterých se pustila dřevomorka. Celkové náklady odhaduji na půldruhého milionu,“ vypočítal nejnaléhavější problémy kastelán hradu Jiří Binder.

Správci vranovského zámku mají starosti i s Novým Hrádkem u Lukova, který pod ně spadá. „Je tam potřeba řada drobnějších statických zásahů do zdiva. V případě vranovského zámku doufáme, že dosáhneme na dotaci, která nám umožní začít s opravami budov před branou. Zejména bývalé sýpky, která sloužila i jako zámecká jízdárna. Máme přislíbeno pět milionů,“ uvedla kastelánka Vranova nad Dyjí Janíčková.

Také jižní křídlo znojemského hradu se dočká oprav. „Opravujeme jeho krov a stropy.  Dřevomorka zde totiž pronikla až do omítek. Plánovaná je ještě výměna střešní krytiny a obnova bleskosvodu. Doufáme, že dostaneme ministerskou dotaci ve výši necelého půl milionu korun, zbytek poputuje z městské kasy. Opravy si vyžádají asi dva miliony korun a  skončí pravděpodobně v měsíci červnu,“ popsala mluvčí města Znojma Renáta Bártová.

Práce v interiéru by měly skončit v měsíci dubnu. „Ve spolupráci s Městskými lesy budeme řešit odstranění náletových dřevin z Gránického údolí. Kolem obvodového zdiva hradu pracovníci odkopají navršenou zeminu a nainstalují okapy ze severní strany hradu,“ zakončila  Bártová.

„Doufáme, že ve znojemském hradu stihneme otevřít v květnu výstavu historického nábytku a také expozici o rotundě,“ řekla ředitelka Jihomoravského muzea Vladimíra Durajková.

Zchátralé Uherčice i letos zůstanou bez peněz z ministerského programu, který by byl jediným větším zdrojem na pomalé opravy.

„Banketní sál vyžaduje další opravy. Díky výtěžku koncertu Hudebního festivalu Znojmo vyměníme další tři okna banketního sálu. Britská nadace nám přislíbila třicet tisíc liber. Mohli bychom se tak pustit do restaurátorských prací na stropu sálu,“ vypočítala kastelánka Eva Štěpánová.

Vzhledem k úsporným opatřením letos stát s investicemi do Uherčic nepočítá. Zdevastovaný uherčický zámek získali památkáři do své správy po armádě v roce 1995. Měl zničené střechy a probořené stropy. Veřejnosti je přístupná asi třetina památky.