„To je tedy šok. Jsme samozřejmě rádi. Jedna vnučka je z toho trochu nesvá, ale to přejde. Zdejší jeskyně máme rádi a jezdíme sem pravidelně. Dneska byla cesta dost nepříjemná. Neměl jsem ponětí, že je v kraji tolik objížděk,“ reagoval Antonín Richter.

Správa jeskyní Moravského krasu eviduje počet návštěvníků od roku 1955. „Od tohoto roku vše důkladně zapisujeme. Zdejší jeskyně jsou však pro veřejnost zpřístupněné mnohem déle. První z nich byly Sloupsko-šošůvské jeskyně. To bylo v roce 1879,“ upřesnil vedoucí správy jeskyní Jiří Hebelka.

V roce 1910 se přidala Punkevní a Kateřinská jeskyně. Ve dvacátých letech pak přišla na řadu Balcarka, která se zpřístupňovala postupně až do roku 1948. Čtvrtou jeskyní otevřenou pro veřejnost se v roce 2007 stal Výpustek.

O Moravském krasu
∙ Je nejznámější a také nejvýznamnější krasovou oblastí České republiky.
∙ Pro veřejnost je zpřístupněných 5 jeskyní: Balcarka, Kateřinská jeskyně, Punkevní jeskyně, jeskyně Sloupsko-šošůvské a Výpustek.
∙ Nejvíce navštěvované jsou Punkevní jeskyně, ročně přilákají přes 200 tisíc lidí.
∙ Zpestřením je plavba na elektrických lodičkách po podzemní říčce Punkvě.
∙ Světoznámá je propast Macocha, která je je hluboká 138 metrů.

Jasně nejnavštěvovanějším místem jsou podle Hebelky Punkevní jeskyně. „Jsou nejvíc atraktivní a světoznámé. Je tam propast Macocha a loďky. To je velké lákadlo,“ vysvětlil jejich oblíbenost vedoucí jeskyňářů. Roční návštěvnost Moravského krasu se podle něj v současnosti pohybuje okolo 360 tisíc lidí.

Letošní sezonu si pochvaluje Jiří Hebelka mladší, brigádník a syn vedoucího správy jeskyní. „Já tady pracuji dost dlouho, mám tedy srovnání. Vždycky jsme měli slušnou návštěvnost. V posledních letech je však patrný nárůst,“ hodnotil.

Ilustrační foto.
Turistům poradí déle. Novinkou jsou odznáčky nebo mapa Moravského krasu

Má pro to i vysvětlení. „Myslím, že to narostlo v posledních dvou až třech letech. Češi se kvůli terorismu bojí jezdit do exotických zemí. A cizinci jezdí sem, protože Česká republika má pověst bezpečné země. A Moravský kras patří mezi známé turistické oblasti,“ podal vysvětlení Hebelka mladší. K většímu zájmu turistů svým dílem přispěla také výstavba nového zázemí u jeskyní.

Do Balcarky přijel v pátek s rodinou i Maciej Grzegorzewski z Waršavy. „Jedeme na dovolenou do Itálie. Cestou jsme se rozhodli, že si dáme zastávku v Brně a podíváme se do okolí. Chtěli jsme do Punkevních jeskyní. Na místě jsme zjistili, že je vyprodáno. Prý je nutné vstupenky rezervovat předem. Tak jsme vyrazili do Balcarky. V Polsku moc jeskyní není. Jen něco v Tatrách,“ podělil se o zážitky Grzegorzewski. Na Blanensku nikdy předtím nebyl. „Jsme tady poprvé. Zdejší krasová oblast je ale vyhlášená,“ dodal Polák.

Podíl zahraničních turistů tvoří třicet procent z celkové návštěvnosti jeskyní Moravského krasu. Nejpočetnější skupinu hostů z ciziny tvoří právě Poláci. Na druhém místě jsou Slováci a na třetím obyvatelé republik bývalého Sovětského svazu. „Těch poté, co jsme zavedli vízovou povinnost, trochu ubylo,“ poznamenal Hebelka.

Do krasu ale jezdí i obyvatelé mnohem exotičtějších zemí. Loni z mimoevropských států dorazilo nejvíc hostů z Tchaj-wanu: zhruba dva a půl tisíce. Na druhém místě skončili výletníci ze Spojených států amerických, kterých bylo o tisíc méně.

Při preventivní akci Bezpečné kempování policisté obešli návštěvníky kempu Olšovec v Jedovnicích. Dospělí se dozvěděli, jak si poradit se zloději, děti dostaly dárky.
Hlídá nás pes, slyšeli policisté, když radili lidem v kempu