VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podceňované odrůdě se daří. Merlot si lidé oblíbili, jeho popularita roste

Břeclavsko, Hodonínsko – Že červená vína z jižní Moravy nemohou konkurovat ve světě? Podle posledních úspěchů vinařů spíše zažitý mýtus. 
I když bílé víno u konzumentů stále vede, obliba červeného narůstá.

18.2.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Jan Vraný

Svůj díl na tom nese například odrůda Merlot, která se v posledních letech dostává mezi ty nejoblíbenější. „V porovnání s pěti lety nazpět se jeho prodej téměř ztrojnásobil," upozornila obchodní ředitelka vinařství Víno Blatel z Blatnice pod Svatým Antonínkem Jitka Pomykalová.

Právě podnik ze Slovácka je největším pěstitelem Merlotu u nás. „Loni jsme prodali o sedmnáct procent vína více než v roce 2014 a růst očekáváme i letos. Po Rulandském bílém a Müller Thurgau je Merlot našim třetím nejprodávanějším vínem," uvedla Pomykalová.

Další výsadby

Původně stará francouzská odrůda je v České republice zaregistrovaná teprve od roku 2001. Přesto je poměrně rozšířená. K poslednímu dni roku 2010 ji tuzemští vinaři měli vysazenou na 97 hektarech. V současné době je to o dvacet hektarů více. Z toho zhruba čtvrtina je ve slovácké vinařské podoblasti, hlavně v okolí Blatnice nebo Šardic. Necelá polovina je na Mikulovsku.Pro zvětšení klikněte.

Spolu s Dornfelderem či Rulandským modrým se Merlot řadí mezi nejčastěji nově vysazované modré moštové odrůdy. Podle hlavního sommeliera Národního vinařského centra ve Valticích Marka Babisze lze pozorovat, že naproti tomu ty tradičnější, jako jsou Svatovavřinecké a Modrý Portugal, ustupují do pozadí. „Odrůda Merlot je oblíbená u zákazníků i vinařů. Rozhodně patří do našich zeměpisných podmínek, je i trochu snazší na pěstování. Ze začátku k ní byla spousta vinařů skeptická. Jakmile se však z Mikulovska rozšířila, další vinaři zjistili, že kvalita vína z ní je velice dobrá a začali ji vysazovat i jinde," sdělil sommelier.

Podobně se vyjádřila také Pomykalová z Vína Blatel. „Od pěstování Merlotu nás nejdříve odrazovali, protože české klimatické podmínky pro něj nejsou ideální. V roce 2003 jsme však sklidili první hrozny a od té doby Merlot získává různá ocenění. Tím nejaktuálnějším je zlatá medaile Grand Prix Austerlitz za výběr z hroznů a rosé pozdní sběr, dále pak bronzová medaile z téže soutěže pro klaret pozdní sběr," představila loňské úspěchy ředitelka.

Podle Babisze je víno z Merlotu také velmi vhodné pro zrání v sudech typu barrique. „Dává ovocné tóny jako lesní plody či tóny čokolády," podotkl Babisz. O kvalitě takto vyrobeného nápoje ví své vinaři z Chateau Valtice. Právě jejich Merlot 2012 ve výběru 
z hroznů barrique se stal šampionem Salonu vín České republiky pro rok 2016. „Osobně jsem přesvědčený, že naše moravská vína snesou jakékoliv srovnání s víny světovými. Ostatně úspěchy moravských červených vín na světových soutěžích to jen potvrzují," řekl Deníku Rovnost po výhře v prestižním vinařském klání ředitel Chateau Valtice Marek Šťastný.

Bílé převažuje

Spotřeba vína v republice za posledních deset let narostla téměř o čtyři litry na hlavu. Na jednoho člověka nyní připadá asi dvacet litrů. Bílého se stále vypije více, přibližně dvě třetiny. „Když už piji, tak jen víno. Nejraději mám růžové 
z Merlotu. Občas si dám deci nebo dvě k večeři," svěřila se například Sarah Trnovcová 
z Hodonína.

Darina Teturová z Velkých Bílovic preferuje Merlot z rodinné produkce. „Růžový Merlot mám moc ráda, je to pro mě ideální víno na letní osvěžení. Nejlépe si jej vychutnám venku, například při grilování na zahradě. Ale ráda si ho dopřeji celoročně," pochlubila se žena.

Odborníci se shodují, že střídmé pití červeného vína je prospěšné lidskému zdraví, například podporuje trávení a krevní oběh. „Obsahuje množství zdravých bakterií, napomáhá rozvíjet a udržovat rovnováhu střevní mikroflóry. Člověk posiluje imunitu, své srdce, zlepší činnost mozku, zharmonizuje hladinu krevního cukru a sníží riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. K tomu se dostaví také pocit štěstí a emoční vyrovnanosti," přiblížila dietoložka Naturhouse Hodonín Hana Budišová.

Autor: Jiří Kosík, Redakce

18.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Regionální Den železnice v Zastávce na brněnsku.
28

Regionální den železnice v Zastávce začal příjezdem parní lokomotivy

Ilustrační foto.

V Karviné jde o dost. Trenéři Zbrojovky ladili hlavy hráčů

Průvan v čekárnách a špatné parkování před vlakovými nádražími ukončí opravy

Jižní Morava /ANKETA/ – Špatné parkování a chátrající budovy z let dávno minulých. Mnohá jihomoravská vlaková nádraží stále nenabízí cestujícím odpovídající pohodlí. Železničáři to nyní chtějí změnit. Na nutné opravy vyčlenili desítky milionů. Lidé si však na lepší zázemí počkají. Některá nádraží totiž začnou opravovat až za pět let.

Po deseti letech končí vedoucí brněnského odboru dopravy Vladimír Bielko

Brno – Vladimír Bielko řídil deset let všechny důležité kroky, které brněnští radní v dopravě podnikli. Pod jeho vedením dohlížel odbor na provoz ve městě i stavbu nejdůležitějších dopravních staveb. K poslednímu zářijovému dnu však odchází.

Meeting Brno: Zastupitelé objevili chyby u Německého domu i výstavy aut

Brno - Kontrolní výbor brněnského zastupitelstva objevil nejasnosti v pořádání letních akcí brněnského turistického centra. Problém je s maketou Německého domu i prodejní výstavou automobilů.

Rodina v Brně se přiotrávila oxidem uhelnatým. Ženu se nepodařilo zachránit

Brno - Mladá rodina z Brna se v přiotrávila plynem unikajícím z karmy v koupelně. V pátek po třetí hodině ráno k hlášení vyjela záchranná služba, ženu se přes všechnu jejich snahu nepodařilo zachránit. Muže a dvě děti převezli do nemocnice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení