Jedním z těch, kteří se speciálním pivem pyšní už od poloviny srpna, je Hasičský pivovar Bítov na Znojemsku. „Letos jsme si připravili speciální patnáctistupňový Statut. Jedná se o svrchně kvašené pivo irského typu,“ vysvětlil majitel pivovaru Roman Tesař.


Koupit si už lidé mohou také Knížecí speciál ze Zámeckého pivovaru Břeclav. „Stejně jako loni jsme ke svátku svatého Václava připravili třináctistupňový polotmavý ležák,“ uvedl sládek Dušan Táborský.

Na Moravském náměstí začaly opravy díry po propadlých fontánách. Po Německém domě zbyly dráty, které trčí ze země. Nechali je tam organizátoři festivalu.
Začaly opravy fontán před Janáčkovým divadlem. Po třech měsících

Pozadu nezůstává ani Vesnický pivovar Ohrada na Blanensku. Při příležitosti Vísecké pouti a Dnů českého piva, které začínají v celé republice ve středu, připravili Svatomichalskou dvanáctku. „Jedná se o řezaný speciál. Má kávovou barvu a hořkou, lehce karamelovou příchuť. Piva je ale omezené množství a bude dostupné pouze koncem září a začátkem října u nás v Agrocentru Ohrada a u několika dalších stálých odběratelů,“ řekl ředitel pivovaru Michal Kamba.


Mnohem větší tajnosti dělají okolo svého speciálu zaměstnanci pivovaru Lišák v Topolanech na Vyškovsku. „Něco speciálního pro lidi chystáme, zatím si to ale nechám pro sebe a nic bližšího říkat nebudu,“ uvedl za pivovar Jan Michálek.


Už tradičně se na podzimní sezónu speciálů ve svém pivovaru chystá i Petr Hauskrecht. „Vařím pivo připravované z čerstvého chmele, který je potřeba ihned zpracovat. Nachystali jsme si k němu i limitovanou edici podtácků. Na těch je QR kód, pomocí kterého mohou lidé přes mobilní aplikaci načíst video přímo z chmelnice a podívat se, jak se chmel na pivo sbírá,“ objasnil Hauskrecht.

Otevírací party Skautského institutu v Brně.
Skauti otevřeli institut na Moravském náměstí. Chystají diskuze i promítání


S podzimními chmury se rozhodli bojovat i v pivovaru Beerserker. „Pro lidi jsme si připravili hned několik speciálů. Třináctistupňový polotmavý říjový Deer in Heat, černočerný a hořký American Stout 14° s ovesnými vločkami, silnou a výrazně aromatickou Double IPA a jednochmelový SMASH z australské odrůdy Topaz,“ sdělil sládek Pavel Macháň.


Ne všechny pivovary však mají na vaření speciálních piv kapacity. Příkladem je třeba Soběšický pivovar na Brněnsku. „Jsme malý rodinný pivovar a naše piva jsou speciální všechna. Jestli budeme chystat nějakou podzimní novinku zatím nevíme,“ vysvětlil majitel pivovaru Pavel Nekut.


Speciální typ piva nepřipravuje ani jeden z největších pivovarů na jižní Moravě Starobrno. „Chystáme ale limitovanou edici plechovek s motivy brněnské hokejové Komety,“ vysvětlila mluvčí pivovaru Jana Pikardová.

Náš top pivní speciál představíme o Vánocích, říká sládek Hauskrecht

Brno – Funguje tři roky, už si ale našel spoustu příznivců dobrého piva. Jeho pivní speciály jsou téměř okamžitě vyprodané. Ve středu se milovníci piva mohou těšit na další. Brněnský pivovar Hauskrecht pro ně připravil limitovanou edici Brněnské 12. „Je to pivo, které připravujeme  jednou za rok z čerstvého chmele. Jeho uvedení je ojedinělá událost, na kterou se pivaři i já velmi těšíme,“ popisuje vrchní sládek pivovaru Petr Hauskrecht.

Jak se připravuje podzimní speciál?
Toto pivo můžeme vařit jenom jednou ročně, protože chmel je po sklizni potřeba okamžitě zpracovat. Jelikož čerstvý chmel oxiduje a při sušení z něj unikají aromatické oleje, je nutné jej vařit ihned, aby se vše dobré přeneslo do piva. Po odtržení jej musíme okamžitě upravit, a ještě ten den svařit. Je to vemi náročné na zpracování. Nyní je pivo již uvařené a ve středu jej budeme stáčet. Udělali jsme k nim i limitovanou edici podtácků. Je na nich takzvaný QR kód, kteří lidé mohou nahrát do aplikace na mobilních telefonů a dostnou se k videu přímo z chmelnice, kde uvidí, jak jsme chmel česali.

Kde všude se lidé k vašemu pivu, i limitované edici, dostanou?
Dodáváme je do nejrůznějších hospod především v Brně. A dostanou jej také u nás v pivovaru. Připravili jsme ho sedm tisíc půllitrů.

Na trhu jste třetí rok, celoročně nabízíte jedenáctku a dvanáctku, k tomu pravidelně připravujete pivní speciály. Jaké pivo od vás si lidé nejvíce oblíbili?
Všechny speciály se okamžitě vyprodají, největším naším tahákem ze světých piv jedenáctka, světlý ležák a ze speciálů bych možná vypíchnul černou třináctku Black Flek, které jsme letos naproti loňsku museli uvařit o dvě várky víc. Tato třináctka je hořké pivo s nádhernou pěnou, které pobízí k dalšímu napití.

Vinná réva. Ilustrační fotografie.
Pěkné hrozny? Uškodit může voda i plísně


Chystáte letos ještě nějakou novinku?
V předvánočním období uvedeme top pivní speciál, vánoční dárek. Bude to double bock, velmi silné pivo, které bude mít kolem dvaceti procent. Zrálo tři měsíce. Minulý týden jsme ho stáčeli do sudů s chipsy ze stařeného dubu, naložené v karibskému rumu Black Barrel.. Teď pivo v sudech tři měsíce necháme, aby se uvolnila krásná aroma z rumu do piva.

Jakou jste měli letos letní sezonu? Pocítili jste zákaz kouření v hospodách?
Sezona byla maximální. Letní nastupuje v dubnu a trvá do září. Prodej podporuje větší žízeň, zahrádky, turisté, cyklisti. Zákaz kouření jsme zatím nijak na prodeji piva nepocítili. Zimní sezona bývá sice slabší, ale specifikem Brna je, že je studentským městem. Jakmile přijdou na podzim studenti, výtoč se okamžitě zvedá. S příchodem studentů se jednoduše zvýší počet pivařů v Brně.

VIKTORIE POKORNÁ, ELIŠKA GÁFRIKOVÁ, ONDŘEJ KALOUD

Ilustrační foto
Zdravotní sestry dostanou přidáno. Kraj rozdělí nemocnicím 35 milionů