VYBERTE SI REGION

Polévka z bílé fazole? S tygří krevetou, na Grand Restaurant Festivalu

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Bramborový krém, vepřová panenka s chlupatým knedlíkem a jako dezert čokoládovo-zázvorová pěna. I to je jedna z nabídek, kterou lze za výhodnější cenu ochutnat na Grand Restaurant festivalu. Do šestého ročníku přehlídky pod patronátem Pavla Maurera se letos zapojilo osm jihomoravských restaurací.

10.1.2015
SDÍLEJ:

Bramborový krém, vepřová panenka s chlupatým knedlíkem a jako dezert čokoládovo-zázvorová pěna. Toto tříchodové menu nabízí restaurace Prominent v hotelu Holiday Inn Brno.Foto: DENÍK/Attila Racek

Grand Restaurant festival začne ve čtvrtek a potrvá do 28. února. Zapojí se do něj dvatřicet měst v České republice. „Nejlepší šéfkuchaři připraví jídla ve třech kategoriích vycházejících z myšlenek Nejezte blbě. Ta první nazvaná Gastronaut souvisí s objevováním nových chutí. Téma Inspirace ctí tradiční recepty a Terroir odkazuje k rovnováze pokrmu s přírodou," přiblížil gastronomická témata letošního ročníku Maurer.

Současně zdůraznil, že snahou festivalu je nabídnout kvalitní jídla za zvýhodněné ceny. „Jedno jídlo dle výběru s minerální vodou stojí 250 korun, dva chody stojí 500 korun. Za tři festivalová jídla lidé zaplatí 600 korun," upřesnil Maurer. A doplnil, že různé druhy vod si lze vybrat se speciální Vodní karty.

Pořadí podávaných jídel určuje vždy šéfkuchař. „Druhý z chodů – pečenou vepřovou panenku a konfitovaný bůček s cibulovou kapustou a chlupatým knedlíkem se špekem zastupuje kategorii Inspirace, v níž ctíme tradiční recepty a lokální suroviny," uvedl šéfkuchař restaurace Prominent Holliday Inn Josef Dufek, který je držitelem ocenění ze Světového poháru 2010 v Singapuru. Restaurace Koishi zase například nabízí polévku z bílé fazole s tygří krevetou, či candáta s kroupovým rizorem a jelítkem.

K restauracím, které Brno dále zastupují, patří Borgo Agnese, La Bouchée, Valoria a Pavillon. „V Prušánkách na Hodonínsku je to pak restaurace U Jeňoura v hotelu Beatrice a restaurace Na Pekárně ve Velkých Bílovicích," uvedla mluvčí společnosti MauMau Barbora Vojtová.

Místa v restauracích lze zarezervovat pouze přes webové stránky www.grandrestaurantfestival.cz. „Jen tak lze předejít tomu, co je pro mnoho šéfkuchařů noční můrou, a to návštěva desítek lidí současně, kdy si každý objedná něco jiného," doplnil Maurer.

Autor: Markéta Stulírová

10.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Průměrná mzda na jihu Moravy vzrostla o pět procent na 26 413 korun

Brno - Průměrná mzda v Jihomoravském kraji vzrostla ve 3. čtvrtletí meziročně o pět procent na 26.413 korun. Zaměstnanci si tak v průměru polepšili o 1261 korun. Reálný růst mezd s ohledem na inflaci dosáhl 4,5 procenta. Vyplývá to z informací, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

AKTUALIZOVÁNO

Zátah revizorů v rozjezdech: Pozvracím vás, hrozil černý pasažér

Brno /REPORTÁŽ/ – Téměř prázdnými ulicemi nočního Brna se řítí potemnělý autobus. Navzdory tomu, že v něm sedí devět revizorů a osm strážníků, světla v kabině jsou zhasnutá. „Je to proto, aby působil nenápadně," vysvětluje mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Autobus totiž jede na další ze zátahů revizorů v nočních linkách, takzvaných rozjezdech. O víkendu při něm zkontrolovali dvanáct autobusů, chytli téměř sto černých pasažérů. Za jedinou noc revizoři dokáží zkontrolovat až devět set cestujících.

Německý dům? S portrétem Adolfa Hitlera, ukazuje také nová kniha

Brno – Když v roce 1900 vyšla série fantaskních pohlednic o tom, jak bude Brno vypadat za sto let, byla na nich spousta vzducholodí a snových vynálezů, ale Německý dům stál stále na Lažanského – dnešním Moravském náměstí. Nakonec se tato budova v Brně dočkala čtyřiapadesáti let. Poté ji město na přání mnoha Čechů zbouralo. Historii Německého domu a s ním spřízněných spolků představuje nová kniha, jejíž křest je ve čtvrtek v Moravském zemském muzeu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies