Na zvýšený dohled na česko-rakouských hranicích dbá policie kvůli uprchlíkům už od poloviny září. Nyní se však rozhodla bezpečnostní opatření ještě rozšířit. „Ze současných čtrnácti hraničních přechodů jsme kontrolní opatření rozšířili na dvacet," uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Od sobotního rána rakouské pohraničí střeží přes sedm set policistů. „Přechodným rozšířením stávajícího opatření chceme především získat přehled o případné nelegální migraci, ke které mohou lidé využívat často i méně významné hraniční přechody," vysvětlila změny Rendlová.

Na namátkové kontroly by se měli připravit především řidiči větších aut, dodávek či autobusů, které policisté častěji zkontrolují. Jihomoravané se však zatím zvýšených kontrol neobávají. „Jezdím pracovat do jedné z vídeňských restaurací každých čtrnáct dní. Na cestu si ale vždycky dávám časovou rezervu. Navíc půjde jen o namátkové kontroly, takže nic zásadního. Jezdím přes hraniční přechod v Hatích a tam bývá provoz plynulý," uvedl například Roman Jedlička ze Znojma.

Za prací do Rakouska dojíždí již sedm let také Augusta Chvátalová z Hustopečí na Břeclavsku. Ani jí nadcházející změny na hranicích nijak nevadí. „Nemám s tím problém. Chápu, že v současné situaci ty kontroly musejí být. Takže mi nebude nijak vadit, když nás případně na hranicích policisté zastaví," uvedla Chvátalová.

Současně dodala, že nepočítá s větším zdržením. „Pamatuji si ještě doby, kdy takové kontroly na hranicích fungovaly normálně. Nevidím důvod, proč se nad tím nějak pozastavovat nebo se rozčilovat," dodala Chvátalová. Do Rakouska přitom dojíždí jako zdravotní sestra a pečovatelka několikrát do měsíce.