Pátrání po trojici, které začalo ve středu večer, je zatím neúspěšné. Policisté objevili pouze člun, a to v místě nazývaném Osypané břehy. „Zatím však nemůžeme s jistotou říci, zda jde o člun trojice pohřešovaných lidí," uvedl hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník. Podle informací byl nalezený člun ponořen pod vodou.

S hledáním ztracených lidí pomáhají také jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů. Na místě jsou i potápěči se speciální technikou k pátrání pod vodní hladinou. Na hladině Moravy bylo ve čtvrtek odpoledne pět člunů s potápěči. Další lidé propátrávali oba břehy řeky.

Pátrání policisté přerušili ve čtvrtek v podvečer. „Potápěče i hasiče jsme stáhli a pátrací akce je pro dnešní den ukončena," uvedl policejní mluvčí.

Na místo však v podvečer vyletěl jeden vrtulník, který danou oblast propátrá. „A jeden člun nám zůstává v záloze, když bude potřeba vyjet na místo," podotkl Zámečník.

Dvojice mužů s malou dívkou měla vyrazit ze Strážnice. Do svého plánovaného cíle v Rohatci však nedorazila a policisté po ohlášení od příbuzných začali s pátráním. Úsek, který sjížděli, je však podle vodáků i policistů klidný. „Vůbec netuším, co se tam mohlo stát a je mi to velkou záhadou. Řeka je v tomto úseku klidná, a jestli alespoň trochu ovládali řízení člunu, neměl by tam být problém. Úsek je bezpečný i pro začátečníky," zhodnotil Jaroslav Blanář z hodonínského Raft Klubu.

Policisté a záchranáři pátrali ve čtvrtek po pohřešovaných vodácích na řece Moravě.Podle brněnského školitele instruktorů vodní turistiky Jiřího Šťastného je ovšem voda na jaře velmi zrádná. A to zejména pro ty s nedostatkem zkušeností. „Podcení sílu a teplotu vody a vezmou si nedostatečné vybavení. Po tání sněhu je vody v toku mnohem víc a hlavně je studenější, než v létě. Lidé často jedou jen v plavkách, bez neoprenu. Ale když spadnou do vody, velmi rychle prochladnou," konstatoval Šťastný s tím, že zkomplikovat plavbu mohou i spadlé stromy do vody. Dodal, že lidé také často podceňují jezy. „Když jsou tiché, myslí, že jsou bezpečné. Ale čím je voda tišší, tím je také nebezpečnější. Má velkou sílu," uvedl odborník.

Meandry a stromy na řece vidí jako problém i provozovatel hodonínského přístaviště U jezu František Ondruš. „Úsek znám, protože tam jezdím a stromů pod hladinou je hodně. Nad hladinu vyčnívá jen kousek a nezvládne-li člověk kormidlovat svou loď a narazí do stromu, je to špatné. Vody je v těch místech sice málo, ale nějaký tlak má. Ten pak může natlačit člověka pod hladinu," popsal Ondruš.

Provozovatel přístaviště zároveň vzpomíná, že před rokem se pod vnorovským jezem jeden vodák utopil. „Tehdy se tam tuším převrátil někdo na kanoi," řekl Ondruš. Na jiný případ utonutí vodáka v těchto místech nepamatuje.

Právě u vnorovského jezu došlo ve čtvrtek odpoledne k jeho zahrazení, aby se snížil průtok a hladina řeky. „Zahrazení trvalo asi dvě hodiny. Hladina Moravy klesla zhruba o tři čtvrtě metru a průtok se snížil ze skoro sedmdesáti na asi dvacet kubíků za vteřinu," popsal Jiří Macík z povodí Moravy.

Ve čtvrtečních odpoledních hodinách byl průtok Moravy přes osmdesát kubíků za vteřinu. Hloubka řeky je v místech bezmála dva a půl metru.

Situaci sledují i starostové obcí. „Akce je plně v režii policie a hasičů. Ti nás zatím o součinnost nepožádali. Pokud se ale situace zhorší a udělají to, jsme připravení jim jakkoli pomoci. O události vím a velmi toho lituji. Doufám, že se vodáci brzy najdou. Nemám žádné informace o tom, kdo by to mohl být," sdělil starosta Rohatce Miroslav Králík.

I ve Strážnici čekají na bližší informace. „V této fázi pátrání si netroufám zdržovat policisty ani hasiče, svými otázkami. Až budou potřebovat pomoc, ozvou se mi. Zatím to neudělali. Proto se teď jen mohu modlit za ztracené vodáky i jejich rodiny," konstatovala starostka Strážnice Renata Smutná.

Policisté a záchranáři pátrali ve čtvrtek po pohřešovaných vodácích na řece Moravě.