Policisté po otci s dítětem pátrali od čtvrté hodiny ranní. „Muž chlapce odvezl poté, co se pohádal s jeho matkou. Vyvrcholily tím několikadenní neshody mezi rodiči. Vyhlásili jsme celorepublikové pátrání, informovány byly i hraniční hlídky pro případ, že by s dítětem chtěl utéct do ciziny," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Muž měl s dítětem odjet osobním autem Škoda Felicia Pick up. Pak vůz vyměnil za BMW stříbrné barvy. V něm měl syna v dětské sedačce. „Při pátrání hodně pomohla média a všímaví občané. Na policejní linku 158 přišla řada informací. Například jsme se tak dozvěděli, že muž byl krátce na benzince poblíž Vyškova, kde měl dítě přebalit. Ráno projížděl dálničním tunelem poblíž Klimkovic," řekl Malášek.

Riskantní cesta muže s kojencem skončila v jedné z kaváren v Havířově. „Jeden tamní občan si všiml, že se tam nachází muž odpovídající popisu. Hned zavolal policisty, kteří ho tam vypátrali a odvedli jej. Muž nekladl žádný odpor a s policisty komunikoval. Dítě spalo v autosedačce," doplnil Malášek.

Chlapce převezli na vyšetření do nemocnice. Dítě by mělo být v pořádku. Vedení havířovské nemocnice se však k případu odmítlo jakkoliv vyjádřit. „Nebudeme poskytovat vůbec žádné informace," sdělila mluvčí Nemocnice s poliklinikou Havířov Radmila Fleischerová.

Jisté však je, že mužovo chování bylo hodně nezodpovědné. „Největší riziko pro tak malé dítě je v tom, že je odstaveno od jídla. Nevím, jak byl otec schopen se o něj postarat a zajistit mu výživu, ale ta je pro miminko v tomto věku zásadní. Samozřejmě není optimální, aby kojené dítě přešlo najednou na umělé mléko," uvedla Martina Přichystalová, dětská lékařka, která působí v Boskovicích, Letovicích a Svitávce. Ublížit by mu to však nemělo. „Pokud mléko dostane pravidelně a v dostatečném množství, tak by mu to nemělo způsobit větší potíže. Určitě je to ale zásah do organismu," dodala Přichystalová. Upozornila také na to, že otec se pravděpodobně nacházel ve vypjaté situaci, čímž stres přenášel na dítě.

Lucie Ševčíková z Vanovic má několikaměsíčního syna a podobnou situaci si vůbec nedokáže představit. „Být na místě matky, umřela bych strachy. I nyní odcházím od syna maximálně na dvě hodiny, když je nakrmený a přebalený. Dřív jsem se od něj nehnula ani na chvíli," řekla žena.

Policejní mluvčí zatím nechtěl spekulovat o tom, jaký trest muži hrozí. „Je to předčasné. Jisté je, že únosem takto malé dítě vystavil ohrožení života, i když mu zřejmě nechtěl ublížit. Nyní se bude celá věc posuzovat," doplnil Malášek.

K podobným případům dochází na Blanensku jen ojediněle. „Byl to opravdu výjimečný případ. Pokud se vyhlašuje pátrání po dítěti, tak je to obvykle tehdy, když uteče z dětského domova, případně od rodičů," doplnil Malášek.