Důvodem uzavírky je špatné počasí na Slovensku a v Maďarsku. Dobu trvání opatření lze podle policie těžko předvídat, platí až do odvolání. Čas ukončení uzavírky se v informačním systému slovenské Národní dálniční společnosti postupně posouvá. Podle posledního záznamu by se měla hranice otevřít v neděli v 08:00.

Kolona na české straně hranice během dneška dosáhla až desetikilometrové délky. Někteří řidiči kamionů se pokoušeli objet odstavené soupravy, a několikrát tak zablokovali celou dálnici. „Potom měly problémy i osobní automobily, které by měly na Slovensko projet bez omezení," uvedl Malášek.

Podle dostupných informací policie na hranici kamiony třídí. Na slovenské území vpouští jen vozidla, jež nepokračují do dalších zemí, například mají na Slovensku vykládku zboží. Přechod projedou také kamiony, které vezou živá zvířata nebo zboží, které rychle podléhá zkáze. Ostatní končí na odstavných parkovištích, u krajnice, případně se musí vrátit do Česka.

Problémy na hranici trvají od pátečního odpoledne. K podobnému kroku tuto zimu slovenská policie sáhla opakovaně, většinou tehdy, když kamiony směřující do Maďarska nemohly kvůli špatnému počasí pokračovat a naplnily kapacitu odstavných parkovišť na Slovensku.

Na jižní Moravě dnes počasí žádné komplikace nepůsobilo, silnice byly sjízdné bez omezení. Na Slovensku, v Maďarsku a východoevropských zemích však od pátku bojovali se sněhem, závějemi a silným větrem. Například v Maďarsku sníh odřízl několik desítek měst a vesnic. Na silnicích tam uvázlo asi 3700 aut.