„Loni ochutnalo v Mikulově burčák a zažilo zábavu sedmačtyřicet tisíc lidí. Naším cílem do  budoucna zůstává hranice sedmdesát tisíc hostů. Myslíme však na kapacitní možnosti centra města a chceme otevřít další scény," netajil se plány mikulovský starosta Rostislav Koštial.

Záměr brzdí žaloba

Podle ředitelky pořadatelské společnosti Mikulovské rozvojové Marcely Koňákové je počet návštěvníků v malém městě tak akorát, aby akci v současné podobě neublížil. „Nyní pracujeme na využití  dvorů a přilehlých prostor k náměstí, které oživíme, abychom ulevili hlavní scéně. Chystáme se přesunout stánky blíže ke vstupům na náměstí, aby se lidé u pódia cítili co nejlépe," dodala Koňáková.

Další scénu chtějí v budoucnu připravit na tenisových kurtech. „Žaloba von Dietrichsteinové na město Mikulov však záměr blokuje. Soudní pře se totiž týká i pozemku, na kterém mají modernizované kurty vyrůst," upozornil Koštial.

Scény budou letos čtyři. „Náměstí zaplní folklor, jazz a swing, vyvrcholení programu bude v režii Ládi Kerndla s orchestrem. V amfiteátru poběží pop–rockový maraton čtrnácit kapel, které by měly potěšit všechny generace," pozvala produkční akce Irma Konešová na Čechomor, Petru Janů, Chinaski, Ewu Farnou či  slovenské No Name.

Doprovodný program nabídne v Mikulově kromě vyhlídkových letů vrtulníkem a oblastní výstavy zvířectva nově také ojedinělé multimediální představení Osedlané víno. To se v zámecké zahradě pokusí nalézt spojnice mezi krásou koní a kouzelnými chutěmi vína.  Filmové projekce doprovodí i pyrotechnické efekty.

Král se vrací

Ve Znojmě na tribuně na Masarykově náměstí vystoupí například kapely Chinaski, Support Lesbiens či Tatabojs. Zahrají také Ondřej Havelka, Ivan Hlas či Vladimír Mišík," sdělil ředitel pořádající Znojemské Besedy Dušan  Varga.

Kromě toho se na hlavním pódiu představí také znojemské kapely. „V pátek si zajímavou ohnivou show připravil soubor Lucrezia Borgia. V sobotu odpoledne vystoupí, možná nezvykle, metaloví X-Core," dodal Varga. Podle místostarosty Jana Groise chtějí organizátoři představit úspěšné muzikanty z regionu, třeba i z méně obvyklých žánrů. „Je to kapela, která se prosadila i mimo Znojemsko, například i tím, že se podílela na hudbě k filmu Lidice," řekl Grois.

Pořadatelé také oznámili obsazení královského páru. „Do role Jan Lucemburského se vrací Marek Čapoun, který bude králem už podeváté. Elišku Přemyslovnu ztvární Šárka Drozdová, kterou diváci mohou znát z představení spolku Rotunda," informoval Varga.

PETR VLASÁK
MARTIN MOŠTĚK