Poprvé veřejně zazněly i podrobnosti o prvních dvou zraněných, kteří se v prvních hodinách zásahu nadýchali zplodin. „Jedno družstvo vyrazilo do čela požáru. Náhle se otočil vítr a úplně jim odřízl cestu. Byli rádi, že se odtud dostali živí. Oheň jim dokonce přepálil hadice," uvedl Jiří Šebesta, který jako první zásahu velel.

„Šlo bezpochyby o skutečně mimořádnou událost. Ročně je v České republice asi osm set padesát požárů, ale už roky nebyl například takový, při kterém by se plameny šířily i v korunách stromů," uvedl Pavel Nepovím z Generálního ředitelství Hasičského sboru ČR, podle nějž původně vrchní velení sboru předpokládalo, že lokalizovat se požár podaří už v pátek dopoledne. Podmínky to ale znemožnily.

„Než se druhý den požáru podařilo instalovat posilovač signálu, byl velký problém se spojením," uvedl náměstek krajského ředitele hasičů Petr Oháňka komplikace s hasičským komunikačním systémem Matra. Nepomohly ani mobily. „Lokalita není řádně pokryta jak digitálním, tak i analogovým signálem," dodal Oháňka.

Jak doplnil jeden z velitelů zásahu Martin Červenka, vítr, který plameny hnal, se neustále točil. Kvůli tomu se musela technika neustále přesouvat. K významnému zlepšení pak také pomohla sobotní instalace velkokapacitních čerpadel, které posunuly zdroj vody o více než tři kilometry blíže k požáru.

Vyšetřovatelé hasičů i policie už intenzívně pracují na odhalení toho, co největší požár lesa v ČR za posledních patnáct let způsobilo. „Máme zajištěny stopy a také svědky. Právě se uskutečňují jejich výslechy. Policie zahájila úkony v trestním řízení pro podezření spáchání trestného činu obecného ohrožení," uvedl Jan Miškeřík z hodonínského útvaru policie ČR. Podle něj policisté stále prošetřují několik verzí vzniku a počítají stále jak s nedbalostí, tak s úmyslem.

Požářiště momentálně monitoruje a případně dohašuje jen posledních osm hasičů. Ve středu dopoledne si celý prostor převzaly Lesy ČR. Hasiči budou ale prostor minimálně dva týdny kontrolovat.