Končící platnosti dokladu si nevšiml Brňan Petr Jochman. „Za volantem jsem většinu dne, v březnu mně přitom platnost řidičáku končí,“ vysvětlil muž, proč na brněnský magistrát zamíří co nejdřív.

Pokud by Jochmana s neplatným řidičákem zastavili policisté, poslali by ho ke správnímu řízení. „Může dostat pokutu dva a půl až pět tisíc korun,“ upozornila policejní mluvčí Kamila Haraštová. Výši pokuty potom může snížit obecní úřad.

I přesto lidé často na výměnu neplatných řidičáků zapomínají. „Dříve jsme při každé větší vlně výměn lidi upozorňovali kampaněmi, vše se ale minulo účinkem. Lidé to stejně vždycky nechali na poslední chvíli,“ řekl vedoucí odboru dopravy brněnského magistrátu Ladislav Prudil.

Dodal, že každoročně tisíce průkazů lidé nevymění vůbec.

Jenom v Brně si letos musí řidičský průkaz vyměnit téměř osmadvacet tisíc lidí, loni to udělalo přibližně o čtyři tisíce lidí méně. Třeba v Tišnově na Brněnsku skončí platnost víc než dvou tisíc průkazů.

Doklady si zatím vyměnila zhruba třetina řidičů na jižní Moravě. „Letos končí platnost průkazů vydaných v roce 2007. Nejčastěji to bude v březnu, říjnu a listopadu," předpověděl nejvytíženější měsíce Neřold.

Lidé si mohou řidičáky vyměnit na městských nebo obecních úřadech zdarma už tři měsíce před propadnutím dokumentu. „Lhůta pro vydání nového průkazu je dvacet dní," upozornil na to, aby řidiči přišli s předstihem, Neřold.

Pokud však lidé zjistí, že jim průkaz propadne už za pár dní, mohou si zažádat o expresní vydání dokladu. „V tom případě ho dostanou do pěti pracovních dnů. Za službu si ale připlatí pět set korun," vyčíslil mluvčí ministerstva.