Je pochmurný zimní den a stejně pochmurno je v malé vesničce na západním konci vyškovského okresu, v Olšanech. Nejde jen o první dojem. Místní jsou rozčarovaní a posmutnělí ze zpráv posledních dní, které se týkají Farmy Bolka Polívky. Už delší dobu se potýká s finančními problémy, minulý týden Krajský úřad v Brně navíc rozhodl o jejím úpadku. Od začátku týdne navíc na dveřích do restaurace visí nápis, že je zavřeno. Z technických důvodů.

„Že neměl Polívka na výplaty a věčně je dával se zpožděním, to pro nás není žádná novinka. Myslím, že to tak fungovalo deset let. Ale ty dluhy, co nadělal v poslední době, z těch už se podle mě jen tak nedostane. Jestli vůbec. Moc tomu nevěřím. Spíš bych řekla, že bude s farmou konec," říká jedna z místních důchodkyň procházející se po olšanské návsi. Stejně jako další lidé z vesnice odmítá říct své jméno.

Také její známé z obce dřív chodily k Bolkovi na akce, které tam pořádal. „Hlavně s vnoučaty. Jenomže v několika posledních sezonách už to nebylo ono. Za moc podle mě nestály. Návštěvníků tam ale jezdilo docela dost. Pokud farma skončí, bude to pro vesnici velká škoda. Hodně Farma Bolka Polívky v Olšanech.jsme se díky ní a Polívkovi zviditelnili," zamýšlí se další postarší žena z Olšan.

Zapravdu jim dává také starostka vesnice Dana Křížová. „Jde o velmi pěkný areál a v žádném případě bych nebyla ráda, kdyby zanikl. Začátky byly těžké. Když pořádali nějakou akci, jezdilo sem plno aut. Místním to vadilo. V několika uplynulých letech se to ale zklidnilo a lidé hodnotili s povděkem například letní akce," podotýká Křížová.

Podle ní je však nepochopitelné, jak někdo může nechat zajít situaci tak daleko. Na rozdíl od jiných ale obec pohledávky u Polívkovy farmy neeviduje. „Běžné poplatky stanovené vyhláškami, například z ubytování nebo ze vstupného, nám farma platila vždy bez problémů. Vůči obci nemá žádný dluh," potvrzuje olšanská starostka.

Jinou věcí pak podle ní je, že vedení areálu nepřispívalo na žádné obecní investice. „Také se mi například nelíbily některé architektonické prvky farmy, ale to také není až tak podstatné. Jenom mi připadá trošku smutné, že nám nikdo z farmy neřekl, v jakých problémech se topí. Prosakovat to začalo až na začátku letošního roku, jinak jsme o potížích neměli ani tušení. Že dávají pozdě výplaty, to jsme věděli. Ale s tím se potýká spousta firem a většinou se to nějak vyřeší," krčí rameny Křížová.

Farma zatím zůstává zavřená. Zdálky je slyšet hlasitý zvuk. Jde o práci kováře, který zrovna opravuje koni podkovu. „Tohle, že patří Polívkovi? To ani nevím," hraje kovář hloupého a rozhlíží se po farmě. „Někdo si mě sem zavolal, ať opravím podkovu. Zaměstnaný tady nejsem. Peníze mi posílají na účet. Nemám s nimi problémy," tvrdí muž, zatímco pokračuje v rozdělané práci.

Při odchodu ještě potkávám jednu ze zaměstnankyň u hotelu U Krále, který je součástí areálu. Ta potvrzuje, že farma je zavřená, ale lidé jsou v práci. „A máme jí docela dost, i když tady nejsou hosté," říká mladá blondýnka s ukrajinským přízvukem, která si odskočila z tepla budovy vyvenčit malou čivavu.

Zatím bez turistů

Jak dlouho bude areál pro návštěvníky uzavřený, zatím nikdo z oslovených nedokázal říct. „Zkuste si zavolat koncem příštího týdne, třeba budeme vědět víc," sděluje po telefonu recepční hotelu.

Farma známého herce se dostala do problémů poté, co nezaplatila zhruba osmimilionový dluh brněnské společnosti Kaláb, která pro ni dělala stavební práce. Vedení farmy zaplatilo jen ty peníze, které získalo z dotací.

Stavbaři proto loni na podzim podali návrh na insolvenci a krajský soud minulý týden rozhodl o jejím úpadku. Tím se bude zabývat insolvenční firma z Hradce Králové. Farmě hrozí i rozprodání.