Výsledky potom zveřejní na internetových stránkách Demagog.cz. Prověření výroků z jednoho pořadu trvá přibližně osm hodin. „Z přepisu pořadu vybere faktické výroky, které můžeme ověřit z veřejně dostupných zdrojů. Je jich zhruba patnáct až dvacet na pořad. Neprověřujeme žádná politická tvrzení,“ přiblížil člen skupiny a student politologie Ondrej Lunter.

Dodal, že až je analýza hotová, projde ji ještě jeden z členů týmu. „Každý výrok ověřují minimálně tři lidi. Tím zabezpečíme minimální počet chyb,“ upozornil Lunter.

Studenti se nechali inspirovat na Slovensku, kde podobný projekt funguje už dva roky a je velmi úspěšný. „S ověřováním jsme začali na začátku února. První analýzy uveřejníme na internetových stránkách dnes,“ prohlásil Lunter.

Doplnil, že ročně potřebují studenti na tento projekt půl milionu. Peníze dostali z grantů. Podle Luntera studenti zvažují, že v budoucnu začnou dělat analýzy z výroků i z jiných diskuzních pořadů.

Například jihomoravský hejtman Michal Hašek, který je častým hostem podobných pořadů, se prověřování pravdivosti nebojí. „Politik si má vždy za svými výroky stát,“ prohlásil Hašek. Lidé se na výsledky analýz těší. „Doufám, že se politici konečně zamyslí nad tím, jak lžou. Jsem zvědavý, který si utrhne větší ostudu. Myslím, že se český národ ještě hodně pobaví,“ zasmál se například Libor Wagner z Brna.

Podle politologa Michala Pinka je důležité, jak si člověk definuje pravdu. „Když se mě někdo zeptá, jaké je počasí a já se podívám z okna a řeknu, že neprší, tak nelžu. Přitom může navíc svítit slunce,“ upozornil Pink. Navíc podotkl, že politici mají své poradce, a ti vědí, co chce volič slyšet. „Výsledky analýzy neovlivní myšlení voliče. Na internetu si je přečte jen zlomek lidí. Studenti si těžko zaplatí inzerci v bulvárních novinách, které čtou sto tisíce čtenářů denně,“ uzavřel.